Slamtömning på vintern skapar stor frustration

Förseningarna i slamtömningen på ön har gjort att vissa fastighetsägare får slamtömning under vintern istället. Det har skapat frustration hos flera sommargotlänningar.

Slamtömning av trekammarbrunn på Gotland sker normalt sett en gång per år. Förseningar i tjänsten har lett till en förskjutning i intervallet och reaktionerna är många hos framför allt sommargotlänningar.

Slamtömning av trekammarbrunn på Gotland sker normalt sett en gång per år. Förseningar i tjänsten har lett till en förskjutning i intervallet och reaktionerna är många hos framför allt sommargotlänningar.

Foto: Lena Dahlberg

Gotland2024-01-13 07:00

Raymond Smedberg är deltidsboende i Burs sedan 30 år. I alla år har slamtömningen skett under sensommaren eller hösten. Det sista han gör när han lämnar stugan i Burs efter sommaren, är att markera upp sin brunn för slamtömningen – mer behöver han inte göra.

– Plötsligt ska den ske i januari eller februari. Något år kanske slamtömningen har skjutits fram lite, men absolut inte till vintern.

Han menar att det är orimligt att, som bestämmelserna är, fastighetsägare som inte bor på Gotland ska kunna se till att det är rent från snö vid brunnen så att slambilen kan komma fram.

– Man drar alla boende i området över en kam. Vi är många i samma situation i området, så alla är lika drabbade. Jag fattar inte hur de kan göra så här mot oss.

undefined
Slamtömning av trekammarbrunn på Gotland sker normalt sett en gång per år. Förseningar i tjänsten har lett till en förskjutning i intervallet och reaktionerna är många hos framför allt sommargotlänningar.

Raymond Smedberg har vänt sig till kundtjänsten på Region Gotland. Där ska han ha hänvisats till synpunktsinlämningen via regionens sajt.

– Om jag vill skjuta fram min hämtning måste jag boka om, och det kostar 500 kronor. Men jag vill inte boka om, jag vill att de ska boka om och göra rätt. Nu avvaktar jag svaret på min synpunkt, sen får jag se hur jag ska gå vidare.

Han är inte den enda som reagerat starkt på att de fått en avisering om att slamtömning kommer att ske. En husägare i Bäl, som är sommarboende, skriver i en synpunkt till regionen att han inte är på plats när slambilen ska komma och därför inte kan kontrollera snöförhållandena. Han föreslår att fastigheter med sommarboende ska undantas från slamhämtning vintertid.

undefined
Alla uppmanas skotta, eller ploga, för att regionen ska kunna slamtömma brunnen på deras fastighet. Flera sommargotlänningar, som förut inte haft tjänsten under vinterhalvåret, har reagerat på detta.

Enligt Andreas Thomsson, enhetschef för renhållning på teknikförvaltningen, finns det ingen garanti att man kan få sin slamhämtning vid samma tid varje år.

– Jag kan köpa att folk blir irriterade, om man haft hämtning en annan tid på året. Å andra sidan har vi schemalagda hämtningar året runt, så det finns de som har det på vintern hela tiden. Ur den aspekten så har han kanske haft tur, tidigare. Hur man än gör är det alltid någon som inte är nöjd, säger Andreas Thomsson.

Han tillägger att kunden, via kundtjänsten, kan be om att bli uppringd en eller två dagar före, utöver den avisering man får om att hämtning kommer att ske en viss period (vanligtvis ett treveckors-intervall).

Är det uteslutet att ändra systemet så att deltidsboende slipper vintern?

– I nuläget är det så här. Men det har varit många samtal och synpunkter och jag tar med mig det, så får vi se längre fram vad som är praktiskt möjligt. Vi vill ju ha en hämtning som sker sockenvis och i samma område på samma dag. Men vi vill ju också förbättra oss. Exempelvis jobbar vi nu för att få ner tidsintervallen i aviseringen.

undefined
En av teknikförvaltningens slambilar. I februari får förvaltningen en ny bil, något som varit efterlängtat.

Situationen med förskjuten tömningstid med flera månader, är något som drabbat fastighetsägare på flera delar av ön. Dels handlar det om eftersläpning sedan pandemin då man haft stor sjukfrånvaro, dels en eftersatt fordonsflotta.

– Dessvärre har vi slitna bilar och en hel del stillestånd på grund av mycket verkstadstid. Vi kommer att få en ny slambil 1 februari, vilket kommer att göra skillnad. Vi kommer då att behålla den vi just nu hyr, för att bättre kunna hinna ikapp, säger Andreas Thomsson, enhetschef.

Hur lång tid det tar innan man är i fas, kan han inte svara på.

– Vi jobbar utifrån en bra plan framåt och kanske kan vi ha ytterligare en ny bil under nästa år. Det kommer att bli bra och vi ser en ljusning, så mycket kan jag säga, säger Andreas Thomsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!