Storstockholms Brandförsvarsförbund har gjort en utredning om Gotlands räddningstjänst. Enligt utredningen kan bemanningen i Klintehamn komma att halveras. I går kväll fick ett 60-tal Klintebor fråga ut räddningschefen Dick Svennefelt om räddningstjänstens planer.
- Det här är inte ens ett förslag än, det kan vara värt att notera, säger Dick Svennefelt.
Många av ortsborna fruktar dock att deltidsbrandkåren i Klintehamn kan vara på väg att dras in.
- Är man inte med direkt från början så säger det bara tjoff. Sedan är det beslutat, säger Mats Barre, vice vd för Hassela Gotland AB.
Svårt att bemanna
Utredningen konstaterar att det finns svårigheter att bemanna deltidsbrandkåren i Klintehamn.
- Vi har problem med bemanningen under vardagar mellan 7 och 17 på dagarna. Det beror på att fler jobbar på en annan ort än den är bosatta på, säger Dick Svennefelt.
I utredningen om räddningstjänstens framtid på Gotland finns förslag om att dra ner på deltidsbrandkårerna och i Visby, samt att koncentrera övrig verksamhet till en station på norr och en på södra Gotland.
- Man vill dra ner i Klinte och utöka i Hemse för att kunna upprätthålla rökdykarverksamheten, säger Peder Ahlström från föreningen Klintetraktens framtid.
Starkt frågande
Mötesdeltagarna var starkt frågande till att det över huvud taget finns ett problem med att bemanna deltidsstyrkan i Klintehamn. Det riktades kritik mot hur avvikelser i utryckningsstyrkans storlek räknats.
- Om man grundar en rapport på att det finns ett problem i datasystemet eller i någon jäkla pärm så är det som att man anpassar verkligheten till kartan, säger Mats Barre, med flera deltidsbrandmän anställda inom Hassela.
En av dem är Klintestyrkans stationschef Jakob Munkhammar.
- Jag tycker inte att Klinte sticker ut, säger Stationschefen.
- Under det sista halvåret 2010 har vi ryckt ut tolv gånger utan fullt manskap (fyra brandmän plus en förman), säger Jonny Karlström, deltidsförman i Klintehamn.
Den 8 juni ska frågan om förändringar inom räddningstjänsten på Gotland tas upp i tekniska nämnden. Ett beslut i frågan kan tas tidigast under våren 2012 och då är det regionfullmäktige som får rösta i frågan.