Ilska och missnöje mot regionen efter löneförhandlingen

Missnöjet gror inom Kommunal. Efter löneförhandlingen med Region Gotland får flera medlemmar inte det genomsnittliga påslag som avtalats centralt.

Kommunals ordförande på Gotland, Pia Malmros, är missnöjd med att de satsningar som gjorts på bristyrken och jämställdhet inneburit att många medlemmar inte nått upp till de 4,1 procent som avtalats centralt.

Kommunals ordförande på Gotland, Pia Malmros, är missnöjd med att de satsningar som gjorts på bristyrken och jämställdhet inneburit att många medlemmar inte nått upp till de 4,1 procent som avtalats centralt.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2023-06-22 06:02

2020 kom Kommunal och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) överens om ett avtal som sträcker sig till och med den 31 mars 2024. För 2020– 2022 var summorna avtalade. I år skulle en förhandling ske. I april blev en central överenskommelse klar. Lönerna skulle i genomsnitt öka med 4,1 procent, vilket förväntades ge en ökning med 1 125 kronor.

– Region Gotland har uppfyllt den centrala överenskommelsen. Lönerna för Kommunals medlemmar vid Region Gotland höjs med i snitt 4,1 procent, säger Ann-Sofie Möller vid regionens HR-avdelning.

För Kommunals medlemmar gäller dock individuell lönesättning. Vissa har inte fått 4,1 procent, eftersom pengar tagits till satsningar på bristyrken och jämställdhet.

– Budgeten för personalkostnadsökningar, inklusive brist- och jämställdhetssatsningar för 2023 togs redan förra året och några extra pengar utöver det finns inte, säger Ann-Sofie Möller och berättar att bland annat brandmän, städerskor och undersköterskor tillhör grupper som prioriterats.

undefined
Kommunal har flera medlemmar som arbetar vid regionens förskolor.

Vid Kommunal är missnöjet stort över hur satsningen på bristyrken och jämställdhet genomförs.

– Vi såg framför oss att det skulle göras med extra pengar, och inte tas från den uppgörelse som förhandlats centralt, säger Pia Malmros som är ordförande för Kommunal på Gotland.

När Kommunal har räknat hur löneöverenskommelsen slår per förvaltning ser man att medlemmarna vid utbildnings- och arbetslivsförvaltningen får minst. I snitt 3,53 procent, eller 943 kronor. Alltså 182 kronor mindre än vad man förväntade sig efter den centrala överenskommelsen.

Vid utbildnings- och arbetslivsförvaltningen är missnöjet stort.

– Vi har cirka 400 medlemmar där, och flera har hört av sig till oss, säger Pia Malmros.

Hon ser en stor fara med den fördelning som har gjorts:

– Klyftorna ökar igen, och det kommer att bli problematiskt att rekrytera personal till de grupper som halkat efter.

undefined
Kommunals ordförande på Gotland, Pia Malmros, är missnöjd med att de satsningar som gjorts på bristyrken och jämställdhet inneburit att många medlemmar inte nått upp till de 4,1 procent som avtalats centralt.

Även inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen nådde Kommunals medlemmar inte upp till det centrala avtalets 4,1 procent. Enligt Kommunals beräkning blev snittet för förvaltningens cirka 225 Kommunalmedlemmar 3,91 procent, eller 1 100 kronor.

– Jag tycker att Kommunals medlemmar är värda mer. Vi har gått igenom en tuff period de senaste åren, säger Pia Malmros. 

Pia Malmros önskar att politikerna framöver budgeterar extra medel till bristyrken och jämställdhet, så att de satsningarna inte genomförs med de pengar som parterna avtalat centralt.

undefined
För Vårdförbundets medlemmar blev den genomsnittliga löneökningen 4,2 procent. Men även bland dem finns det flera som fått mindre än så.

Samtidigt som missnöjet gror bland Kommunals medlemmar konstaterar Vårdförbundet att Gotland är en av få regioner som höjt lönerna mer en industrimärkets 4,1 procent.

Vårdförbundet träffade ett sifferlöst avtal 2022. Därmed var årets lönejustering en fråga för lokala förhandlingar, men centralt förväntade sig Vårdförbundet att man lokalt skulle följa den nivå som parterna inom industrin kommit överens om. Så gick det dock inte. Sämst har det gått för Vårdförbundets medlemmar i region Västernorrland, där lönerna i snitt höjs med 2,29 procent. För medlemmarna vid Region Gotland blev höjningen 4,2 procent.

4,2 procent är dock ett genomsnitt. Skillnaden mellan högst och lägst är stor.

– Vi har också medlemmar som är missnöjda med utfallet. Region Gotland har satsat på vissa grupper, i år bland andra specialistsjuksköterskor, säger Matilda Selahn, som är ordförande för Vårdförbundet på Gotland.

Vårdförbundet har 600 medlemmar på Gotland, förutom vid Region Gotland även hos privata vårdgivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!