Den senaste tiden har ett flertal mediciner inte har gått att få tag i, varken på apotek eller hos leverantörer. En av medicinerna som det råder brist på är Ozempic som används främst av diabetiker. Även adhd-medicin för barn är helt slut, vilket Helagotland.se skrivit om tidigare.
– De som har diabetes typ 2 har problem med att få tag i Ozempic för den är ju slut, säger Kjell-Åke Johansson, ordförande i Diabetesförbundet Gotland.
Ozempic används även som viktminskningspreparat och har gjort succé bland kändisar, vilket bidragit till att personer med diabetes blivit utan sin medicin.
– Jag blir så förbannad. Jag menar inte att överviktiga inte ska få ta medicin, men det finns inga alternativ för oss med diabetes, säger en kvinna i Visby som har diabetes typ två.
Hon har väntat i fyra veckor på att få ut Ozempic, som hon har använt i åtta år. Utan medicinen får hon problem med högt blodsocker, klåda och sår på benen.
– Och så blir jag törstig och måste springa på toaletten hela tiden, jag har gått omkring med huvudvärk också. Jag blir energilåg och jag är inte världens solstråle annars heller, säger hon.
Även febernedsättande läkemedel i flytande form har under perioder varit så gott som slut i hela Europa. Enligt Läkemedelsverket handlade det om att det under några månader var många som samtidigt var sjuka i olika infektioner.
– Om man tittar bakåt sedan 2018 så har 2023 haft flest restanmälda läkemedelspacketeringar, säger Samuel Silkestrand, utredare på Läkemedelsverket.
Han menar att problemen eskalerade under pandemin 2020.
– Det var då det började bli en större peak och flera viktiga läkemedel restanmäldes.
Pandemin, kriget i Ukraina och drivmedelspriser som påverkade transporter är alla exempel på faktorer under 2022 som gjorde att bristen på läkemedel ökade.
I juli 2023 infördes även lagen om sanktionsavgifter för läkemedelsföretag som anmäler restsituationer av läkemedel för sent.
– Det innebar i vissa fall att läkemedelsproducenterna började anmäla mer än vad de kanske egentligen behövde för att vara på den säkra sidan, säger Samuel Silkestrand.
Han menar att det finns många olika orsaker till att mediciner tar slut.
– Det vanligaste är tillverkningsrelaterade orsaker och i andra hand beror det på stor efterfrågan, säger han.