Ilskna brandmän: Vi blir vingklippta

Brandbilen är välutrustad och välfungerande.Nu ska den bort. Deltidsbrandmännen i Kräklingbo rasar över räddningstjänstens nya förslag.

Utrustade. Den nuvarande brandbilen som finns i Kräklingbo rymmer bland annat verktyg för att kunna klippa upp olycksdrabbade bilar. All utrustning man har får inte plats i den nya bil som ska ersätta denna, berättar Pelle Östman (till vänster).

Utrustade. Den nuvarande brandbilen som finns i Kräklingbo rymmer bland annat verktyg för att kunna klippa upp olycksdrabbade bilar. All utrustning man har får inte plats i den nya bil som ska ersätta denna, berättar Pelle Östman (till vänster).

Foto: Petra Jonsson

Gotland2008-12-13 04:00
GT träffar delar av styrkan i Kräklingbostationens fikarum. Stämningen är orolig och kommentarerna beska.
Brandmannen Pelle Östman och kollegorna Mårten Medbo, Stefan Olofsson, Göran Hallström och Gunnar Olofsson är bekymrade för brandkårens framtid, de är arga över bristande information från ledningen.
- Vi blir helt vingklippta, säger Pelle Östman.
Olof Thomsson, ordförande för Föreningen Österut, är också på plats, lika orolig han.

Tolv deltidsbrandmän
Nu finns tolv deltidsbrandmän i Kräklingbo, plus två reserver och tre sjuksköterskor. Tre brandmän har alltid beredskap, på kvällar och helger även en sjuksköterska.
Där finns en större brandbil, bland annat med verktyg för att klippa upp bilar, rökdykarutrustning, ett antal stegar - den längsta på närmare 14 meter - samt en tank som rymmer sex kubikmeter vatten.
Dessutom finns ett mindre fordon med diverse utrustning.
Enligt ledningens önskemål kommer nu brandbilen att tas bort från Kräklingbo och ersättas av ett betydligt mindre fordon.

Får inte plats
- Vi får inte plats med tre brandmän och en sjuksköterska i den här. Om vi dessutom vill ha med oss en ordentlig stege, rökdykarutrustningen och klippverktygen... det går inte, suckar Pelle Östman.
- Vi kommer inte ens att ha stege för att ta oss upp på taket om det är soteld i skorstenen. Vid en bilolycka kan vi hålla handen för den som är fastklämd, men inte klippa loss personen. Man skulle ju skämmas, fortsätter han.
Rökdykningen är en annan del som kan försvinna enligt det nya förslaget. Det beror på att föreskrifterna kräver fem man i en rökdykarenhet - och eftersom Kräklingbo deltidskår bara har tre i beredskap ska inte rökdykning ingå där.
- Men om vi rycker in med fler än tre, är det då inte bra att vi kan rökdyka om det behövs? frågar sig Pelle Östman.

Kritiska till ledningen
Brandmännen i Kräklingbo är mycket kritiska till ledningen i Visby. De anser att räddningstjänsten i Visby sätter sig själv främst, på bekostnad av landsbygden, och att Visbystyrkan vill bestämma för mycket även över räddningsaktioner på landet.
- Sköter man det så här dåligt är det risk för att deltidsbrandmännen tappar sugen, dundrar Olof Thomsson.
- Ja, går det här igenom är det ingen idé att hålla på längre, suckar Göran Hallström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om