Imponerade stort som demonstratör
I torsdagstidningen kunde vi läsa en "Dagens Ros" från signaturen "Pendlaren" som rosade gotlänningen Lars Norrby för att denne hade gjort ett så gott intryck som butiksdemonstratör i en livsmedelsaffär på Östermalm i Stockholm. Lars Norrby beskrevs som en "gotländsk ambassadör vilken med sin gotländska dialekt underhöll Östermalms grevinnor och baroner".GA träffade Lars Norrby strax efter att han kommit hem med färjan på lördagsmorgonen.
Det var dock först på lördagsmorgonen vid frukostbordet hemma i Björke som Lars själv fick läsa det i tidningen.
Jag vet inte vem "Pendlaren" är men jag har mina aningar, sa Lars medan han drack sitt morgonkaffe.
Lars Norrby konstaterade att "Pendlaren" tyvärr har missuppfattat en detalj:
Det borde vara ett "inte" i den här meningen på slutet, det borde vara: "men varför demonstrerade ambassadör Norrby inte gotländska livsmedelsprodukter?"
Det var nämligen så att Lars vid det tillfälle som beskrivs demonstrerade mejeriprodukter vilka inte framhölls vara gotländska produkter. Det var hans dialekt och framtoning som gjorde att "Pendlaren" trodde att det handlade om Gotland och gotländska produkterså starkt är alltså Gotland som varumärke...
<span class=MR>Lantbrukare på heltid</span>
Tidigare var Lars Norrby lantbrukare på heltid hemma på Norrgårde i Björke.
Han odlade potatis, morötter och sockerbetor. Han upplevde arbetet som lantbrukare som väldigt ensamt. När lilltösen, som nu är 25 år, började i skolan började Lars arbeta extra på regementethan blev en så kallad månskensbonde.
Arbetet som bonde blev dock mer och mer betungande och Lars reagerar än i dag mot den svenska jordbrukspolitiken vilken han upplever som allt annat än human:
Lantbrukaren i dag blir tvingad till att driva jordbruket så hårt att det inte blir sunt vare sig för djur eller människor och hela tiden sitter han där ensam i sin maskin.
<span class=MR>Dialekten populär</span>
Lars hittade en utväg ur allt elände och fann ett jobb där han kunde utvecklas och samtidigt ha roligt. Han blev delägare i en demonstratörfirma tillsammans med två till.
Firman anlitas av Ica och Arla. Just den här veckan har Lars varit i Stockholm och pratat för en ny soppa.
Att Lars har en gotländsk dialekt gör att han blir populär som demonstratör. Han lagar till sin soppa och bjuder på smakprov iförd en kockmössa.
Lars syns och hörs väldigt mycket i affärerna och det är ju detta som arbetet går ut på. Väldigt ofta kommer det fram stockholmare och tycker att dialekten är trevlig. Lars passar på att dela ut turistföreningens broschyr "Gotland upptäckarland" och det kan gå åt 600-700 ex på ett par dagar.
<span class=MR>Har ofta roligt</span>
Samtidigt som Lars pratar om soppan så talar han sig varm för Gotland och framhåller att det är där en vettig människa tillbringar sin solsemester och inte i Thailand.
Lars lättar upp med en rolig historia eller sjunger en melodi på gotländska, ibland blir det "Summarn kummar". Ibland dyker det upp kändisar som exempelvis Alice Timander och Susanne "kniiip" Lanefelt vilka som vanliga kunder vill provsmaka.
Detta ger lite extra krydda i tillvaron för Lars.
Det går åt mycket soppa, på två dagar går det åt 30 liter soppa och det är 1200-1400 personer som smakar.
Lars kan inte låta bli att skratta när han ser hur pensionärer varit hemma och bytt kläder och kommer för en provsmakning för andra gången. Han brukar då le lite finurligt och säga:
Hej igen! Kul att du tyckte om soppan!
Varvid den tilltalade brukar rodna klädsamt.
Lars Norrby brukar vara uppe i Stockholm och arbeta varje vecka och pendlar alltså med färjan. Trots detta tycker han inte att det är tråkigt att åka båt:
Jag får tid att läsa in mig på de nya produkter som jag ska demonstrera och det är bra.
Han berättar hur demonstratöryrket ställer krav på att man ska göra ett gott intryck på kunderna det skulle aldrig gå an att ge ett slarvigt intryck, se ofräsch och orakad ut, vara onykter. Det som är bannlyst är: att göra anspelningar på sex eller att prata politik.
Det går att vara seriös och att vara rolig ändå!
Lars säger att han har blivit medveten om sin främsta tillgångatt vara gotlänning.
Vi är mer exotiska och mer uppskattade på fastlandet än vi tror och det måste vi ha klart för oss, konstaterar Lars Norrby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!