Industrihampe Gotland satsar på biogas till fordonsbränsle

Industrihampe Gotland tänker nu satsa på att framställa biogas.
Man har beslutat att bygga upp en infrastruktur för tilllverkning och distribution av biogas som bränsle för transportmedel på Gotland.
Parallellt kommer man också att inleda diskussioner med Visbyslakteriet om rötning av deras avfall i en separat anläggning.

Gotland2004-10-20 04:00
Bakgrunden till satsningen från Industrihampe Gotland med associerade företag är att man tror att den stundande jordbruksreformen kommer att få betydligt större effekter än vad det etablerade jordbrukskollektivet ger sken av att inse.
­ Inom Industrihampe Gotland arbetar vi med kraft för att bygga upp en efterfrågan på industrihampa och även för att attityden till hampa på regeringsnivå ska bli mer positiv så att vi bland annat ska få odla hampan för energiändamål, säger projektledaren Tomas Persson, Hampekraft HB och Gotlands industrihampa AB. Vi har tänkt på det här ända sedan i vintras.
(I dag är det i Sverige enbart tillåtet att odla hampa för fiberproduktion. Något som kräver ett beredningsverk vilket inte finns i landet).
­ Men det räcker inte, vi kan inte helt och hållet förlita oss på hampan utan måste introducera andra industrigrödor och, framför allt, bygga upp en infrastruktur som ger en stabil efterfrågan på dessa grödor.
­ Hela idén med hampaprojektet är att hitta så mycket efterfrågan som möjligt; elda, rötgas, fibertillverking. Vi ska inte hamna i en situation som gäller för socker eller Arla. Vi har försökt få fram ett flertal olika avsättningsmöjligheter, det kommer inte att finnas någon bonde som bara odlar hampa året runt.
<span class=MR>Biogasanläggning</span>
Man har för avsikt att börja med en lösning som bygger på att källsorterat organiskt avfall och grödor från lantbruket behandlas i en biogasanläggning. Vid behandlingen erhålls ett gödselmedel avsett för användning inom lantbruket och biogas för användning som fordonsbränsle för stadsbussar och personbilar.
Man vill också få tillbaka ändliga näringsämnen som kalium och fosfor i kretsloppet och menar att en viktig del av detta kretslopp utgörs av slakteriavfall.
Därför kommer man att inleda diskussioner med Visbyslakteriet om att röta detta avfall i en separat anläggning. Slakteriavfallet är annars tänkt att brännas i den planerade sopförbränningsanläggningen. Men oberoende av om man får tillgång till detta avfall så kommer man att starta en biogasanläggning.
Tomas Persson:
­ Vi talar om en biogasanläggning för några miljoner.
­ Vi har kontakt med flera leverantörer av rötgasteknologi som vi redan i början av november kommer att besöka och diskutera tekniköverföring och samarbete med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om