Industrin i Rone går fina fisken

Gotland har en egen fiskeindustri igen. Efter ett par veckors testkörningar kunde Swe-Dans fiskfabrik i Ronehamn förra veckan börja ta emot fiskebåtarnas fångster av skarpsill.
Med fabriken har det skapats nya jobb till sex personer och säkrare inkomster för några av öns fiskefartyg.

Gotland2004-02-04 04:00
Skymningen har sänkt sig över Ronehamn. Vid kajen ligger Britton förtöjd med öppna lastrumsluckor. Genom en grov slang sugs dagens fångst av skarpsill och strömming upp från lastrummet.
Bakom Britton ligger köar Vestland och ute på havet anar vi ljusen från fiskebåten Mikadon som är på väg mot hamnen i samma ärende: Dagens fångst ska levereras till den nya fiskfabriken.
Det går undan i kväll. Dagens fångster är inte så omfångsrika. Fiskarna ska inte behöva vänta särskilt länge.
Fisken sugs upp ur lastrummet och leds den bort till en sorteringsmaskin som spottar ut fångsten i tre stora kar: Ett kar för skarpsillen, den som är huvudfångsten i det här sammanhanget. Ett kar för annan fisk, mest strömming men också en och annan stenbit, simpa och torsk. Och så ett kar för den skarpsill som är så liten att den ratas av de ryssar som vill äta konserverad skarpsill i olja eller tomatsås.
<span class=MR>Infrysning</span>
Här i sorteringsmaskinen ligger det ännu en och annan sillstjärt och viftar, men det gör den inte länge till. Nicken Nilsson rullar fram trucken och kör bort de fyllda karen till infrysningen. Här, i den byggnad som gått under namnet Laxhallen, har det under hösten pågått om- och nybyggnation.
I en hall står sex frysar där fisken tippas ned och karas ut i fack. När den första frysen är full fylls elementen mellan facken med amoniak och mindre än två timmar senare kan 30 fiskblock på dryga 30 kilo lyftas ut, staplas på pall och köras in i det nybyggda fryslagret.
Så har ruljansen sett ut här i fabriken sedan förra måndagen, då man började köra på allvar. Sedan dess är det fem fiskebåtar som levererar skarpsill och strömming till infrysning.
Förutom de tre fartyg som ligger i hamnen nu i kväll brukar också Viken från Botvaldevik och Boköland från Slite komma in med sina fångster. Dessutom har ytterligare ett par fartyg visat intresse för att fiska för fabriken.
<span class=MR>Sex personer jobbar skift</span>
Swe-Dan Seafood som äger fiskfabriken tillsammans med Gotlands läns fiskeriförsäkringsbolag har anställt sex personer som jobbar i skift i fabriken. Patrik Johansson, Nicken Nilsson, Roland Nilsson och Kenneth Nilsson kommer direkt från mejeriet i Stånga. Kenneth Broscheit har jobbat med upprustningen av Hasselas båt i Klintehamn, men har tidigare jobbat på Gotlandsfisk och Ronny Pettersson har gått arbetslös ett tag, men har tidigare jobbat med bland annat fiske.
­ Vi behövde aldrig annonsera utan fick tag på personalen via kontakter och arbetsförmedlingen. Det är en verklig styrka att så många har jobbat med livsmedelshantering förut, de kan det här med hygienfrågorna, säger Peter Sjöholm som är vd för Swe-Dan Seafood på Gotland.
De sex killarna i fiskfabriken är entusiastiska inför sina nya arbetsuppgifter. Det är spännande att bygga upp en helt ny verksamhet, kul att få vara med från allra första början:
­ För mig är det här ett perfekt jobb! Jag vet hur en strömming ser ut... Jag har jobbat på Gotlandsfisk sedan 1972. Men det är också så roligt att få jobba med båtar och med fiske. Dessutom ligger den här arbetsplatsen på rätt sida av Gotland. Här i hamnen får man se när solen går upp, det kunde vi inte se på Lundbygatan, skrattar Kenneth Broscheit.
<span class=MR>Långa arbetsdagar</span>
Kenneth lär få se många soluppgångar, för de flesta skiften går från sex på morgonen till sex på kvällen, eller tvärtom. Det är långa arbetsdagar, men i gengäld blir det långledigt till sommaren, när vattnet är så varmt att skarpsillen inte kan hålla den kvalitet som man vill att den ska ha.
Den där långledigheten hägrar för Kenneth Nilsson och hans bröder Nicken och Roland. De kastar varpa, var med i SM-finalen i fjol och vem vet, med så goda träningsmöjligheter som sommarledigheten bjuder så kan de kanske lyckas ta hem finalen i år.
Kenneth Nilsson är riktigt glad över att få vara en av de varslade mejeriarbetare som fått nytt jobb. Det är inte så många andra som har jobb när mejeriet lägger ned.
­ Nu får vi bara hoppas att fisken räcker till, säger Kenneth Broscheit.
Det ska den göra. Det tror de fiskare som samlats omkring sorteringsmaskinen vid kajen. De vet att det finns gott om skarpsill i Östersjön och nyligen höjdes den svenska skarpsills-kvoten med 25 procent.
<span class=MR>Ett lyft</span>
De tror att den nya fiskfabriken kan bli ett verkligt lyft, både med tanke på ekonomin och arbetsmiljön. Två gotländska båtar har ägnat sig åt skarpsillsfiske förut, men då levererat till Swe-Dans fabrik i Västervik. Att nu få landa fångsten hemma på Gotland är ju lite mer behändigt. Många av fiskarna kan sova hemma under natten, en lyx som de inte har kunnat unna sig i veckorna under alla år med torskfiske långt från hemmahamnen.
Och fångster blir det! Frank Björklund och Sven-Ove Gardell på Mikadon tycker att det är härligt att få lite större volymer och jämnare fångster:
­ Hela december månad har vi farit omkring i Östersjön utan att få upp någonting, berättar Sven-Ove.
­ Och de senaste åren har det ju varit så mycket stopp och tråkigheter för torskfisket att man tröttnar, säger Frank Björklund. Men, fisket har sina egna villkor. Det går inte att vara säker, vare sig på myndigheternas regler eller på fångsterna. Det började bra.
<span class=MR>Över maxkapacitet</span>
Förra måndagen fick de fem båtarna tillsammans en fångst på 100 ton, en god bit över fabrikens maxkapacitet på 72 ton per dygn. Men i dag är fångsterna riktigt skrala:
Viken fick bara 300 kilo och gick inte ens in till Ronehamn i kväll. Och ingen av de andra båtarna har mer än 4 ton i lastrummet.
Det borde vara 10 ton. Det är vad ledningen på Swe-Dan Seafood räknar med för att fabriken ska rulla på och det är vad fiskarna behöver för att få ekonomi på fisket.
Det glimmar drömskt i blicken hos Sven-Ove Gardell när han talar om att det just nu finns gott om torsk söderut. Han hade gärna nog velat vara där.
­ Men nu ska vi vara solidariska och leverera fisk till fabriken.
Lastrum. Fångsten fyller hela lastrummet. Här handlar det inte längre om fisklådor. Sedan sugs fisken upp och leds in i produktionen.
Skiljs åt. I sorteringsverket skiljer skarpsillen från strömming och annan bifångst.
Kvällens första frysning är klar. Kenneth Nilsson och Ronny Pettersson staplar upp de frysta fiskblocken på en pall. Skarpsillen levereras med båt direkt till Ryssland och blir konserver. Den strömming som inte hittar andra köpare kommer att bli djurmat. Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om