Industrin i fara då nipsippan ska skyddas

Regeringen har fattat beslut om skyddet för nipsipporna på File hajdar:
Nipsipporna ska skyddas med ett Natura 2000-område.
Men samma beslut innebär ett stort bakslag för den gotländska cementindustrin och Cementachefen Hans Gustafsson är besviken:
­ Det här kommer på sikt att betyda stor osäkerhet när det gäller koncernens investeringar i Slite.

Gotland2004-08-26 04:00

Regeringen går på länsstyrelsens linje. 55 hektar av Cementas mark på File hajdar förklaras som Natura 2000-område där Europas största bestånd av nipsippor ska skyddas.
Cementas motförslag om att nipsipporna skulle räddas genom försök med att ta fröer och driva upp nya plantor i växthus fick inget gehör på miljödepartementet.
Cementachefen Hans Gustafsson är djupt besviken. Om detta område på File hajdar ska skyddas äventyras framtiden för hela den gotländska cementindustrin, befarar han.
­ Det här var inte bra. Utgångspunkten för oss var att både Cementa och nipsippan skulle kunna samsas på File hajdar. Men nu är det ett faktum att det blir så här. Regeringens beslut går inte att överklaga.
Cementa hade räknat med att de skulle kunna ta upp ett nytt brott i detta område på File hajdar om cirka 15-20 år. Då räknar man med att det inte finns mer kalksten att utvinna inom det område där man i dag har tillstånd att bryta.
Och brottet på File hajdar skulle räcka länge. Mellan 20 och 25 år skulle detta brott kunna svara för råvaruförsörjningen till cementfabriken. Den kalksten som finns i området har hög kvalitet och motsvarar ett ekonomiskt värde på omkring 30 miljarder kronor.
Att Cementa ändå har sin råvaruförsörjning tryggad i nästan 20 år är ingen garanti för att cementfabriken verkligen kommer att kunna leva vidare så länge, menar Hans Gustafsson. Koncernen gör varje år investeringar på omkring 50 miljoner kronor på Gotland. Om det finns en osäkerhet inför möjligheterna att få fram kalksten i framtiden så kan koncernens vilja att göra stora nyinvesteringar avta.
Men har Cementa ingen annan mark där ni kan bryta kalksten?
­ När vi inte kan bryta sten i det här området har vi ändå marker i detta område där stenen kan räcka i ungefär 75 år. Om vi får tillstånd. Nu när vi får ett Natura 2000-område så nära inpå oss är det osäkert om vi kommer att få tillstånd i detta område, säger Hans Gustafsson och fortsätter:
­ Cementa äger andra stora markområden, men det finns ingen ekonomi i verksamheten om vi måste transportera stenen långa sträckor innan den kommer till fabriken.
<span class=MR>240 anställda</span>
På Cementa i Slite jobbar i dag cirka 240 personer. I Slite finns också laboratoriet Cementa Research som sysselsätter ytterligare 60 personer.
Miljödepartementet har man inte vägt in frågor om arbetstillfällen eller näringslivets intressen i beslutet om skyddet av blommorna på File hajdar. När man beslutar att ett område ska ingå i nätverket Natura 2000 så tittar man bara på saken ur naturvårdssynpunkt.
­ Vi gör en helt naturvetenskaplig bedömning. Om man sedan vill göra ingrepp i ett Natura 2000-område så vägs det ingreppet mot det som ska skyddas, förklarar Åsa Norrman på miljödepartementets naturresursenhet.
<span class=MR>Nöjd</span>
Magnus Martinsson som arbetat med ärendet på länsstyrelsens naturvårdsenhet är desto gladare över regeringens beslut. När regeringen beslutade om en lång rad andra nya Natura 2000-områden i april, men lät File hajdar vänta, så fick han uppfattningen att regeringen vacklade i frågan. Men nu ligger regeringens beslut helt i linje med det förslag som länsstyrelsen lade fram för knappt ett år sedan.
Det innebär att nipsipporna på File hajdar kommer att få leva kvar i sin ursprungliga miljö. I våras gjordes en stor inventering av nipsipporna på File hajdar. I veckor gick två personer på File hajdar och räknade in varenda exemplar och de kom fram till att det blommade 111 125 stycken nipsippor i det här området.
­ Det finns nipsippor på flera håll på Gotland och det finns också mindre bestånd i exempelvis Ångermanland, Tyskland, Finland och Estland. Men File hajdar är den viktigaste nipsippslokalen i Europa, berättar Magnus Martinsson.
Cementas motförslag om fröinsamling och utplantering av nipsippsplantor på andra marker upplevde Magnus Martinsson inte som någon fullgod ersättning för de naturvärden som skulle försvinna om Cementa fick ta upp sitt brott på File hajdar:
­ Nipsipporna representerar något mer än en genbank. En så stor naturlig förekomst av en art har ett värde i sig.
­ Jag förstår Cementas intressen, men jag tycker att naturvärdena är värda 55 hektar av deras mark på File hajdar.
1-0 till nipsippan. Cementa får backa på File hajdar. Det blir inget kalkstensbrott där nipsipporna växer. För Cementa innebär regeringens beslut en stor osäkerhet kring den framtida råvaruförsörjningen.Foto: Stellan Hedgren, länsstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om