Infekterade dassbråket kan vara över – får tillbaka sin toalett

För drygt ett år sedan beskrevs frågan som så infekterad att det var svårt att komma vidare, men snart kan toalettbråket i Själsö vara ett minne blott. Regionen har nu ansökt om bygglov för en toalettbyggnad vid hamnen.

Den gamla toaletten var bara öppen sommartid. Om planerna på en ny anordning går i lås öppnas möjligheterna för året runt-service, säger hamnföreningens ordförande Christian Eriksson.

Den gamla toaletten var bara öppen sommartid. Om planerna på en ny anordning går i lås öppnas möjligheterna för året runt-service, säger hamnföreningens ordförande Christian Eriksson.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-12-15 13:00

2022 drog Region Gotland in den sommartoalett som man ansvarat för i Själsö hamn under många år – ett besked som togs emot med bestörtning i hamn- och fiskareföreningen och blev startskottet för en utdragen och ibland livad diskussion.

– Det måste finnas en toalett, annars gör folk saker i buskarna. Förra sommaren blåste det omkring toalettpapper. Det var inte trevligt alls, sade ledamoten Eva Listi till Helagotland tidigare i år.

Bakgrunden till beslutet för två år sedan är lite snårig, men i korta drag kokar allt ner till klassningen av området. Själsö hamn kategoriserades tidigare som en badplats, och på sådana har regionen historiskt stått för underhåll och viss service, exempelvis toaletter.

undefined
I somras löste man problemet genom att föreningen tillfälligt skötte drift och städning, med stöd från Region Gotland. När Helagotland besökte platsen i somras efterfrågade medlemmarna Patrik Kalmén och Zenita Strandänger en mer långsiktig lösning.

Själsö hamn kan dock knappast betraktas som badplats; om det har regionen och hamnföreningen varit rörande överens. Det föreningen inte insåg när man kontaktade regionen för att stryka hamnen från listan över badplatser på Gotland.se var att toaletten – så att säga – skulle kastas ut med badvattnet.

Christian Strängborn, chef vid regionens parkenhet, har efteråt uttryckt viss ånger över hur man agerade då. Nu tyder mycket på att hamnföreningens önskemål kommer att bli verklighet. Nyligen ansökte Region Gotland nämligen om bygglov och strandskyddsdispens för en toalettbyggnad på platsen.

undefined
"Vi har även lite tankar om att eventuellt fixa till en grillplats vid Själsö hamn, men där är vi inte än", säger Christian Strängborn, enhetschef vid regionen.

– Själsö hamn är visserligen ingen badplats, men det är onekligen en besöksplats som lockar många. Därför vill vi satsa på en ordentlig toalettlösning där, säger han.

Det handlar om en så kallad Alltoa som kräver mindre underhåll än ett traditionellt dass eller traditionell toa, tack vare den inbyggda avdunstningstekniken.

– Det är samma som i Bunge. Vi har även lite tankar om att eventuellt fixa till en grillplats vid Själsö hamn, men där är vi inte än. Först måste vi få tillstånd för toan, säger Christian Strängborn.

undefined
Ett exempel på en av Alltoas modeller. Dessa behöver inte tömmas lika ofta som en mer traditionell toalett.

Nyheten har, som väntat, gett upphov till glada miner i hamnföreningen.

– Dialogen kring det här har varit mycket bra och den lösning regionen presenterat passar oss utmärkt, säger ordföranden Christian Eriksson.

undefined
Själsö hamn räknas inte som en badplats, men den lockar många besökare, vilket lett till problem med nedskräpning och folk som uträttar sina behov i naturen.

Den planerade lösningen skulle rentav vara en förbättring, tror han.

– Förut hade vi en toalett som endast var öppen maj-september, nu får vi en toalett som öppnar för året runt-service och gör Själsö hamn till ett angenämt resmål även utanför sommaren. Det är vi väldigt glada och tacksamma för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!