På Gotland var det inte en enda som konstaterades sjuk i säsongsinfluensan i fjol. Även på fastlandet var smittan begränsad. Med totalt cirka 170 000 provtagningar inom den svenska vården, konstaterades 29 personer smittade i hela landet.
Anledningen var till allra största del resandet, som av kända skäl stod still under en stor del av förra vintern. Men på liknande sätt slår detta tillbaka under annalkande säsong, konstaterar Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland:
– Nu har vi ett öppnare samhälle med ökat resande vilket gör att viruset kan ta sig hit.
Eftersom influensasäsongen i uteblev i fjol, kan man anta att fler är mottagliga för viruset när det väl börjat spridas i samhället. Därför kan vi förvänta oss en ökad smitta, och dödlighet, även när man jämför med ett normalår, enligt Maria Amér:
– Det finns inget som tyder på att influensasäsongen börjar tidigare i år, som för RS-viruset. Inte som det ser ut nu. Däremot finns det en kraftigare risk att många blir sjuka samtidigt, vilket i sin tur ökar risken ytterliga för de allra sköraste att bli svårt sjuka.
Vaccinering beräknas sätta igång 9 november. Likt med covid-vaccinet, och som tidigare med vaccinering mot säsongsinfluensa, kommer äldre och riskgrupper att erbjudas vaccinet först.
– Man vill inte börja vaccinera för tidigt. Eftersom influensasäsongen kan vara fram till mars så finns en risk att vaccinskyddet avtar i slutet av säsongen, säger Maria Amér och tillägger att kulmen beräknas vara i februari nästa år.
Det finns ett framtaget vaccin och det är förbeställt ett visst antal doser för Gotland. Det ska räcka till alla som behöver och vill ha. Vissa riskgrupper, personer som är 65 år och äldre, personal inom äldreomsorg samt gravida efter vecka 16, rekommenderas att vaccinera sig.
För de allra äldsta och svårast sjuka, brukare inom särskilt boende och hemsjukvård, Kommer det att finnas ett så kallat högdosvaccin, som började användas redan i fjol, som ska ge ett högre skydd.
– Det är svårt att säga exakt hur mycket högre skyddseffekt högdosvaccinet ger, eftersom vi inte hade någon influensasäsong i fjol. Vårt vanliga vaccin mot säsongsinfluensa, har 60-70 procents skyddseffekt mot infektion. Men med vaccination har man också större chans att få en lindrigare sjukdom, säger Maria Amér.