Det har på grund av pandemin varit förhållandevis få som rest längst den gotländska landsvägen över Östersjön i år.
Även jultrafiken ligger på ett minimum i passagerarantal. Det som normalt är en av årets största resehelger landar i år, enligt Destination Gotlands prognoser, på minus 43 procent av fjolårets siffror.
Christer Bruzelius upplever att resenärerna generellt tar ett stort eget ansvar för att resorna genomförs på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
– Parallellt med de åtgärder vi vidtagit gör att jag tycker vi klarat det här annorlunda året på ett bra sätt. Vårt fokus har varit uthållighet i trafiken och att säkra försörjningen av Gotland.
Om vi först ser lite övergripande, på vilket sätt har DG tagit ansvar för sina passagerare under pandemin?
– Om vi då går tillbaka till tiden före påsk så gjorde vi något som ingen av oss varit med om tidigare. Fartygen var fullbokade, få bokade av i väntan på att smittan skulle lägga sig och när vi förstod allvaret, sedan FHM (Folkhälsomyndigheten) och regeringen i princip infört reseförbud, erbjöd vi ett presentkort på 500 kronor om man flyttade fram sin resa till efter 31 maj.
Det gav frukt, visade det sig. Runt 90 procent av resenärerna flyttade sina resor, sedan det också möjliggjorts att ha de i vanliga fall oombokningsbara minibiljetterna till godo.
– En annorlunda men tvungen åtgärd att locka folk att flytta sina bokningar, det är fortfarande många som har outnyttjade biljetter sedan påsk.
Men trots allt fanns det folk som genomförde det som kallades ”nödvändiga resor”.
– Till en början begränsades intaget på varje tur till max 50 procent. När det sedan under sommaren lättades på restriktionerna gick vi upp till att säkerställa en ledig plats mellan varje sällskap. Vi halverade sittplatserna i restaurangerna, införde resevärdar i trapphusen och sekvensnedgång till bildäck; först passagerarna med hytt tjugo minuter före ankomst, övriga tio minuter före.
Hur många resenärer per tur tillåter DG för närvarande?
– Hela hösten har vi jobbat med en ledig stol mellan varje sällskap. Det sker med handpåläggning för varje avgång. Under hösten har de lokala restriktionerna påverkat bokningarna. Om oktober var på ganska normal nivå har bokningarna sedan rasat med ungefär 50 procent. Allt detta sammantaget gör att ytterst få turer kommer upp till halvfullt.
Jag har själv gjort ett fåtal resor under året och hade i aktersalong folk både framför och bakom mig.
– När vi säger ”en ledig stol emellan” handlar om det om gång eller ledig stol i sidan. Man kan alltså ha passagerare sittandes framför och bakom, men å andra sidan finns gott om möjligheter för den som vill att byta plats.
Varför får man inte sitta kvar i bilen under överfarten?
– Det har med säkerheten att göra, regler för brand och utrymning, exempelvis.
En av våra läsare kritiserar i ett mejl DG för att det är trångt i gångarna till hytten och att man där riskerar att möta andra passagerare.
– Vi fick i somras ett förslag att låta hyttnycklarna sitt i dörrarna, vilket vi anammade. På det viset gick att gå direkt till hytten utan att hämta nycklar i maskinen vid informationen. Dessutom har vi värdar i trapphusen som hjälper till. Men man måste trots det själv ta sig till sin hytt, vissa kanske inte hittar, går fel och måste vända tillbaka. Jag förstår tanken, men här måste passagerarna själva hjälpa till.
Har det förekommit kontroverser passagerare emellan, olika människor har ju olika toleransnivå.
– Jag upplever att våra resenärer har stor förståelse och visar respekt. Och ju längre pandemin pågått, desto mer har vi alla lärt oss. Tack vare resevärdarna har vi minimerat sådan friktion, skulle jag säga. Så nej, några sådana rapporter har jag inte fått.
Har besättningen klarat sig från covid-smitta?
– Ja, vi har generellt klarat oss bra och det har varit ett av våra viktigaste fokus – att värna vår personal. Om du minns så låg vi kvar på vår vinterbaslista ända fram till juni, att ha två och inte tre fartyg i trafik var ett sätt att skydda vår personal för att kunna ha uthållighet i trafiken och säkerställa försörjningen av Gotland.
Vilket mandat har DG att stoppa passagerare vid incheckning som visar uppenbara sjukdomssymtom?
– Inför avresa måste resenärer på eget ansvar kryssa i att vederbörande inte har symtom. Precis det FHM och regeringen varit tydliga med under hela pandemin.
Men om jag har feber kan jag nog dölja det ganska väl.
– Som sagt, det här bygger på det egna ansvaret vilket jag anser fungerat bra, det visar inte minst våra bokningssiffror. Och just nu, inför julen, har vi åter tagit bort alla trösklar, vilket innebär att man kan få minibiljetter tillgodo så att man inte känner att man förlorar pengar om man inte utnyttjar sin resa.
Enligt vården kan människor insjukna väldigt snabbt i covid-19, vilken beredskap har DG för detta?
– Vår överfartstid är tämligen kort och än har vi inte råkat ut för det. Men vi har i en branschstandard framtagen i samarbete med föreningen Svensk sjöfart avdelat en speciell hytt att kunna nyttja till passagerare som insjuknat.
Nu väntar jul, en av de vanligtvis tyngsta resehelgerna, samtidigt som smittan sprider sig i samhället. På vilket tar DG ansvar för jultrafiken?
– På samma sätt som alla andra avgångar. Vi har inte behövt genomföra några kampanjer, likt den i påskas. Efter de senaste restriktionerna upphörde bokningsingången dramatiskt och även minibiljetter är som sagt möjligt att omboka. Vi kommer att landa på en nedgång med omkring 43 procent av den normala jultrafiken.
Hur tät kontakt har med DG med FHM och smittskyddsläkare?
– Vi har väldigt nära samarbete med det lokala smittskyddet, med länsstyrelsen och även sjukvården. Med smittskyddsläkaren på Gotland har vi, när läget krävt, haft veckovis avstämning om de åtgärder vi genomför.
Har ni fått godkänt varje gång?
– Ja, vi har haft väldigt bra diskussioner, vi har stöttat varandra och för oss är det viktigt att ta ansvar. Är det något jag skulle vilja trycka på så är det just detta, vår yttersta vilja att värna vår personal för att kunna ha uthålligheten att försörja Gotland.
För egen del, då? Har du klarat dig från smittan?
– Nej, jag har haft covid, det var ett par veckor sedan och jag vårdade mig själv i hemmet. Men nu är jag fullt frisk.
Fick du den i trapphallarna på båten?
– Nej, tyvärr, den rubriken kan jag inte bjuda på.