Informationsmötet drog över 100 till Gustafsvik

Matsalen på Gustafsvik blev mer än fullsatt när drygt 100 personer mötte upp när MIgrationsverket bjöd in till informationsmöte om flyktingmottagningen på Gotland.
Ett möte som ursprungligen var tänkt att hållas i nästa vecka men som tidigarelagts på grund av den uppståndelse och debatt som planerna vållat.
­

Gotland2003-01-10 04:00
Det här var häftigt, menade enhetschefen Ulla Wallin när hon blickade ut över lokalen.
På mötet lämnades också det första mera exakta beskedet om vilka som kommer hit och när de anländer.
Första gruppen består av asylsökande från dels Eritrea dels Mellersta Östern. De anländer på onsdag i nästa vecka.

Ja, det förelåg ett stort informationsbehov inför den pågående Gotlandsetableringen av boende för asylsökande att döma av intresset för torsdagskvällens möte. Ett möte som blev hovsamt och av informativ natur.
I publiken återfanns förutom allmänt intresserade och närboende bland andra politiker, representanter för olika frivilligorganisationer och turistföretagare.
<span class=MR>Bakgrunden</span>
Migrationsverket hade enhetschefen Ulla Wallin, chef för Gustafsviksmottagningen, lokalansvariga Kerstin Jansson samt informatören Johan Norman på plats.
Dessa redogjorde inledningsvis för handläggningen av asylansökningsärenden och bakgrunden till att verket nu letar bostäder också på Gotland.
Främsta anledningen är att antalet asylsökande i Sverige ökat kraftigt de senaste åren. 2000-16000, 2001-23 000, 2002-33 000. Skälen till ökningen är förstås flera, bland annat hårdare bestämmelser i andra länder som Danmark.
­ Vi måste hitta bostäder, fastslog Ulla Wallin. De asylsökande måste ha någonstans att bo medan deras ärenden utreds och avgörs, om de får uppehållstillstånd eller ej, vilket tar i snitt tio månader.
De asylsökande kommer i dag från fyra dominerande länder/områden: Jugoslavien, Bosnien, Irak och forna Sovjet. Den senare kategorin är den som ökar snabbast, antalet asylsökande därifrån fördubblades förra året.
Ändå behöver man inte gå tillbaka längre än till 1992 för att hitta ett betydligt högre antal asylsökande, då var det 84 000 (beroende på krigsläget i Jugoslavien). Även då togs flyktingar emot på Gotland, 450 personer; i Gustafsvik, Slite och Klintehamn.
Kerstin Jansson ansvarar för att hitta boende inom region Stockholm dit Gotland hör. Avtalet med Gotlandsresor om Gustafsvik omfattar 300 personer. Avtalstiden löper till 30 april 2004. 1 oktober i år kommer Migrationsverket och Gotlandsresor att diskutera en eventuell förlängning 2004 ut.
<span class=MR>Förväntade frågor</span>
Johan Norman har bevistat många informationsmöten inför liknande mottagningar och tog därför utan föregående frågor upp några ämnen han var tämligen säker på skulle föranleda spörsmål.
Befarad kriminalitet var en sådan. Johan Norman hade inga siffror att redovisa men hävdade att den inte var högre bland asylsökande än andra kategorier. Med ett undantag, personer från forna Sovjet.
­ De är klart överrepresenterade. Men det är viktigt att ha en mix av personer så att det inte bor 300 singlar från Ryssland här.
I övrigt gäller samma lagar och förordningar för asylsökande som för andra.
­ Polisen får ta hand om asylsökande som alla andra som begår brott.
Tjänstemännen från Migrationsverket hade också på förhand satt sig in i en fråga som annars var ny dem, asylboendets inverkan på turismen i form av minskat antal bäddar.
­ De asylsökande genererar intäkter via konsumtion, framhöll Johan Norman. Fem miljoner nämndes som en tänkbar totalsiffra. Det kommer också att bli 25-30 årsarbetskraftstillfällen.
Risken för smittspridning, exempelvis tuberkulos från östeuropa, frågades det om.
­ De asylsökande hälsoundersöks så sjukvården på Gotland får kännedom om eventuella problem.
Öns smittskyddsläkare Per Nilsson återfanns i publiken och vidimerade att riskerna är små.
­ Hittills har vi inte sett någon smittspridning i Sverige, jag är inte orolig.
Ulla Wallin är således mitt uppe i arbetet med förberedelserna inför mottagningen. Bland annat letar hon efter en skollokal nära Gustafsvik och rekryterar personal.
Hon underströk att anställda på anläggningen har en tjänstemannaroll.
­ Det går inte att vara vän ena dagen och bödel nästa...
Det sistnämnda syftade på att det är anläggningens tjänstemän som får meddela negativa nyheter som avslag på asylansökningar.
­ Nu ska vi bygga upp en kultur som fungerar på Gotland.
Gårdagens informationsmöte kommer också att följas upp med öppet hus på Gustafsvik om några veckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om