Informerade inte om risken för explosion
Patienter och anhöriga informerades inte om explosionsrisken på Visby lasarett.
Lugnt. Så säger barn- och ungdomsmottagningens verksamhetschef, Mårten Nordlund, att läget var under gårdagen efter att larmet om eterflaskan kom.
Foto: Henrik Radhe
Redan i går förmiddag spärrades ett par rum av på barn- och ungdomsmottagningen, där en 15 år gammal eterflaska hittades. Räddningstjänstens rödgula tejp utgjorde avspärrningen.
"Läskigt"
Men föräldrar, ungdomar och barn som kom till mottagningen informerades alltså inte om varför avspärrningarna var uppsatta. En pappa som Gotlands Allehanda träffar var på mottagningen med sin dotter. Han säger att han trodde att avspärrningarna hade något med svininfluensan att göra.
- Finns det risk för explosion? Gud, vad läskigt.
En ung man som också besökt mottagningen hade frågat om avspärrningarna.
- Personalen sa något om en flaska med eter. Men jag hade inte en aning om explosionsrisken. Vad otäckt. Dålig stil att de inte sa något, säger han.
"Inte kunskap"
Både Mårten Nordlund och Bo Magnusson, säkerhetsansvarig på Visby lasarett, försvarar sitt beslut.
- Vi anser inte att det finns någon fara för explosion eftersom rummen där flaskorna står förvarade är avspärrade och ingen kommer att röra dem. Det finns ingen fara, säger båda.
Mårten Nordlund säger att "läget var lugnt" på mottagningen i övrigt.
- Ärligt talat hade vi inte kunskap om att explosionsrisken av eter var så stor.
Avspärrningarna på både barn- och ungdomsmottagningen och ögonmottagningen ska vara kvar i väntan på att sjukhusledningen tagit reda på hur etern ska tas om hand. I dag fortsätter olika mottagningar, tandläkarmottagningar och vårdcentraler att kontrollera sina lager och skåp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!