Informerar om läkemedel för våra vanligaste sjukdomar
Läkemedelskommittén på Gotland går nu ut med en tidningsbilaga till samtliga hushåll. I en fyrsidig bilaga finns listat alla de läkemedel som man förordar för våra vanligaste sjukdomar. Att informera på det här viset i en tidningsbilaga är vi först med i landet, säger överläkare Franz Rücker, ordförande i öns läkemedelskommitté. Tidigare kampanjer har också gett bra resultat och förra året blev det för första gången ett plus. Av statsbidraget på 117 miljoner kronor blev det tre miljoner över!
Listan är nu anpassad till patienterna och vi hoppas att detta ska mötas positivt. I bilagan tar vi också med att gotlänningarna är jätteduktiga, bäst i landet på att välja bra läkemedel och att motstå nya läkemedel utan mervärde, säger Franz Rücker.
<span class=MR>Handla klokt</span>
Det var i maj 1999 som man kom med den första kampanjen, "Handla klokt". Den följdes året därpå av att gå över från dyra Losec ill Lanzo som magsårsmedicin.
Den kampanjen har hittills sparat åtskilliga miljoner. 2001 och 2002 gick man ut med en broschyr till hushållen och förra året blev det en kampanj med namnet "Trappa ner". Detta med tanke på att läkemedelsförbrukningen har fortsatt att öka.
Ja, kampanjerna har blivit ekonomiska succéer. Vi ligger nu lägst i landet när det gäller användningen av dyra magsårsmediciner som Losec, säger Franz Rücker.
Den totala medicinförbrukningen gick också ner under förra året.
Samtidigt som allt fler patienter fick mediciner från "bästalistan". Därmed blev det också ett överskott på tre miljoner från statsbidraget på 117. År 2002 var det i stället ett minus på fem miljoner kronor, som kommunen fick betala till och år 2001 var det ett minus på tre miljoner.
Franz Rücker tror att en viktig orsak till förbättrade resultat är att både läkare och patienter får känna sig delaktiga. Det finns också en ändrad inställning hos yngre generationer till valet av läkemedel, anser Franz Rücker.
Det gamla att sjukvården ska bestämma allt hör 1900-talet till. Nu vill yngre patienter hat ett inflytande vid valet av medicin. Därför är det helt i linje med detta att gå ut med expertråd till patienterna.
Uppgiften för Läkemedelskommittén är att ge förslag på mediciner som man anser likvärdiga eller bättre än andra dyrare mediciner. Listat i bilagen till hushållen finns mediciner som används för vanliga folksjukdomar som magsjukdomar, diabetes, hjärt-kärl-sjukdomar, infektioner, depressioner, smärta och hudsjukdomar.
Ett exempel som Franz Rücker gärna vill lyfta fram är att man på Gotland mot högt blodtryck använder sig av mediciner inom gruppen Tiazider.
Det är den bästa behandlingen och den används av de 3 500 som man känner till har högt blodtryck på Gotland. Samtidigt sparas på detta 1,5 miljoner kronor i medicinkostnader om året.
Bakom satsningarna på att få ner läkemedelskostnaderna på Gotland står kommunens läkemedelskommitté som består av tio personer, läkare, sjuksköterskor och apotekare.
Vi har också ett bra samarbete med läkemedelsverket och med experter inom Stockholms läns landsting, säger överläkare Franz Rücker, som är ordförande i läkemedelskommittén.
Nöjd läkare. Förra året blev det ett överskott på tre miljoner kronor av statsbidraget på 117 miljoner för kommunens läkemedelskostnader. Något som överläkare Franz Rücker gläds åt.
Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!