Inga bloss på arbetstid

Från den 1 september skärps reglerna för de anställda inom vården på ön. Rökning får då inte längre ske på arbetstid och har man kontakt med patienter får rökpausen inte göras i arbetskläder. Dessutom utökas de rökfria zonerna, så att man måste gå utanför sjukvårdens områden när man ska röka.
Ledningen vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen och personalfacket är helt överens om åtgärderna.

Gotland2005-06-14 06:00
Flera sjukhus på fastlandet har redan satt stopp för rökning på arbetstid, och kräver att personal som har patientkontakt måste byta kläder innan de går ut och röker. Nu följer hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Gotland efter. Dessutom införs ett förbud för rökning på lasarettsområdet och kring vårdcentraler. Personalen måste i praktiken ut på en angränsande gata för att kunna ta sig ett bloss.
- Jag tycker det är helt i sin ordning. Patienterna ska inte behöva möta personal vars kläder luktar rök, säger Vårdförbundets ordförande på ön, Ann-Kristin Forsman.
Inom sjukvården på ön har man i flera år arbetat för att få personalen rökfri. I samband med att policyn skärps kommer men på nytt att erbjuda de anställda rådgivning och stöd till rökavvänjning.
- Inom hälso- och sjukvården arbetar vi dagligen med att ta hand om patienter som far illa på grund av rökning. För att vi ska bli trovärdiga i vårt arbete med att minska rökningen är det viktigt att även vi tar vårt ansvar och framstår som en bra förebild, säger Magne Hovland, informatör vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Facket och ledningen
Beslutet om att skärpa reglerna togs vid ett möte mellan facket och hälso- och sjukvårdsförvaltningens ledning i torsdags. Ännu har inga reaktioner på beslutet nått Ann-Kristin Forsman, men när GA träffade rökande personal utanför en personalingång fick vi höra:
- Jag tror både rökare och ickerökare kommer att protestera. I dag kan vi som röker ta en snabb paus när arbetet tillåter det. Efter den 1 september, när vi måste stämpla ut, byta kläder och gå utanför lasarettsområdet blir rökpausen dubbelt så lång. Vad kommer den ickerökande personalen att säga om det, undrar Görel Östervall som arbetar på K2.
Men samtidigt säger Görel Östervall, att hon framöver förmodligen kommer att ta färre rökpauser. Men sluta helt, det blir svårt.
- Jag har försökt flera gånger. Det är inte lätt, säger hon.

Ett rökrum
Inom sjukvården på Gotland kommer det i fortsättningen bara att finnas ett rökrum. Det finns vid den låsta avdelningen på psykiatriska kliniken.
Även patienterna påverkas av de skärpta reglerna, eftersom de rökfria zonerna utvidgas. Vilka regler som gäller kommer patienterna att informeras om i samband med kallelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om