Inga fläktar på öns äldreboende i sommar

I sommar tvingas äldreboenden hantera både den pågående coronapandemin och en eventuell värmebölja. "Vi har rutiner för hur vi ska hantera värmen".

Om det blir en varm sommar får annat än fläktar användas för att svalka.

Om det blir en varm sommar får annat än fläktar användas för att svalka.

Foto: Gorm Kallestad

Gotland2020-07-06 09:35

När sommarvärmen gjorde intåg i landet kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationer på hur värmen kan hanteras inom äldreomsorgen. En av åtgärderna som lyfts fram är att undvika att använda fläktar i gemensamma utrymmen för att minska smittspridningen. Viruset är en så kallad droppsmitta som sprids i luften vid exempelvis nysningar.

– Har man en fläkt så finns det en teoretisk möjlighet att fläkten blåser vätskedroppen längre bort innan den faller till marken, har Anders Tegnell, statsepidemiolog, tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Att hantera en varm sommar och samtidigt följa coronarestriktionerna innebär en extra svårighet, säger Roger Nilsson, HR-chef på socialförvaltningen på Region Gotland.

– Vi har rutiner för hur vi ska hantera värmen. Fläktar är bra men inte i allmänna utrymmen. I stället har vi kylmöjligheter på vissa boenden, det är viktigt att dricka mycket vatten och det går till exempel att vädra under nätterna, säger han.

Äldreomsorgen har haft en tuff vår bakom sig, inte minst med att hålla smittan borta från boendena. Personalen har börjat gå på semester men sommarbemanningen ser god ut, berättar Roger Nilsson. Under månaderna som har gått har man dragit lärdomar om hur de äldre ska skyddas från att smittas av coronaviruset.

– Grunden är att vi har bra hygienrutiner och vi har nu en ökad kunskap om skyddsutrustning. Vi testar också de äldre när de kommer in på våra boenden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!