Inget försöksprojekt med utökade hembesök

Det blir inga utökade besök hos nyblivna föräldrar, trots att antalet orosanmälningar fortsätter att öka.

Enligt förslaget skulle ett pilotprojekt med utökat antal hembesök genomföras i Slite. Projektet blir dock inte av, eftersom socialnämnden säger nej.

Enligt förslaget skulle ett pilotprojekt med utökat antal hembesök genomföras i Slite. Projektet blir dock inte av, eftersom socialnämnden säger nej.

Foto: Hasse Holmberg /TT/arkiv

Gotland2020-10-13 08:04

Under första halvåret gjordes 1 244 anmälningar, 77 fler än samma period i fjol. Av anmälningarna gällde 757 barn under tolv år. 

Cirka 250 anmälningar årligen gäller barn som ännu är inskrivna vid barnhälsovården. Vid sina senaste sammanträden hade socialnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden ett förslag med ökat antal hembesök hos nyblivna föräldrar att ta ställning till. 

Sådana besök görs av personal från barnhälsovården, men i utökad version skulle två hembesök ökas till sex och inkludera personal från socialförvaltningen. Socialtjänsten skulle på ett naturligt sätt komma i kontakt med nyblivna föräldrar, berätta vilken hjälp de kan få och motivera dem att söka stöd om det behövs.

– Vi har flera bra insatser för barn från sex års ålder och uppåt, men de saknas för de yngsta. Jag är besjälad av tron att tidiga insatser ger bäst effekt, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L).

För att starta ett pilotförsök i Slite krävdes dock att båda nämnderna sa ja. Hälso- och sjukvårdsnämnden är positiv, men från socialnämnden blev det nej.

– Vi har diskuterat förslaget ingående, men tycker inte att det ligger inom vårt målområde. Det är inte en verksamhet som omfattas av socialtjänstlagen, säger socialnämndens ordförande Rolf Öström (M).

Mats-Ola Rödén hoppas trots socialnämndens nej att en samlad verksamhet med fokus på de yngsta kan starta.

– Vi har gett förvaltningen i uppdrag att utreda hur sjukvården, skola och socialförvaltningen gemensamt kan stötta de yngsta, säger han och nämner den form av familjecentraler som finns i många andra kommuner.

I familjecentraler samlas fler olika yrkeskategorier. Barnmorskor, sjuksköterskor, socialsekreterare, läkare, psykologer och andra specialister finns till hands för att stödja barnfamiljer som behöver hjälp.

Trots att anmälningarna blivit fler så ökar inte antalet placerade barn. Under första halvåret i år var 71 barn placerade i familjehem, och 37 i HVB-hem. En förklaring till att placeringarna inte ökat i takt med orosanmälningarna är att individ- och familjeomsorgen arbetar med en rad förebyggande aktiviteter, till exempel Signs of Safety där man engagerar nätverket kring familjer med problem. Första Linjen, som hälso- och sjukvårdsförvaltningen driver, är ett annat exempel där föräldrar och barn i åldrarna 6-17 år kan få stöd. Under 2019 tog Första Linjen emot 560 barn och ungdomar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!