Inga krav på att skicka med frukt till skolan

Många föräldrar känner press att köpa frukt som barnen kan äta i skolan. Men det finns inga sådana förväntningar från skolans sida.

”Skolorna låter inga barn gå hungriga.”, säger grundskolechef Jörgen Norström.

”Skolorna låter inga barn gå hungriga.”, säger grundskolechef Jörgen Norström.

Foto: Hana Mi Jakobson/arkiv

Gotland2023-03-27 12:10

Att skicka med barnen frukt till skolan kan bli dyrt för vårdnadshavare, det har vi berättat om tidigare. Många föräldrar känner att de måste köpa frukt men grundskolechef Jörgen Norström, som tidigare var osäker på hur det gick till i skolorna, menar att det inte finns några sådana krav.

”Ingen skola kräver att föräldrar ska skicka med frukt, men många elever har frukt eller en smörgås med sig i alla fall. Dessa äts då oftast på första rasten. Rektorernas bild är att ingen förväntan finns från lärare att föräldrar ska skicka med frukt.”, skriver han i ett mejlsvar.

undefined
”Skolorna låter inga barn gå hungriga.”, säger grundskolechef Jörgen Norström.

SVT nyheter har uppmärksammat att Sverige inte deltar i det EU-program som ger bidrag till skolor som delar ut och undervisar om frukt. Enligt en preliminär budget skulle Sverige få cirka 35 miljoner kronor av de totalt 1,5 miljarder som delas ut årligen. Jörgen Norström beräknar att det skulle kosta cirka 4,9 miljoner kronor om året att förse alla elever med en frukt om dagen.

”Det ekonomiska utrymmet finns inte i grundskolans budget och tilläggsanslag skulle bli nödvändiga. En sådan fruktsatsning blir då en politisk fråga.”

Skolminister Lotta Edholm (L) säger till SVT att det är skolornas huvudmän som är ansvariga för att ”barnen i skolan får i sig den mat de behöver.”

På det svarar Jörgen Norström: ”Skolorna låter inga barn gå hungriga. Det finns alltid knäckebröd, morötter eller frukt som lärare kan ge till elever som behöver det.”

undefined
Sverige har valt att inte söka EU-pengar till frukt i skolorna.

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet har svarat SVT att frågan om EU-programmet prövades för några år sedan. ”Då valde man att inte gå med då administrationen i förhållande till den begränsade budgeten bedömdes som alltför omfattande”.

Från Cancerfondens sida är man förvånad över departementets inställning.

– Det är väldigt märkligt att Sverige valt att inte använda det, med tanke på den låga konsumtionen av frukt vi har, säger Elin Ramfalk, folkhälsostrateg på Cancerfonden, till Svt Nyheter.

undefined
Görel Robsarve Malmros, kommunikatör i Norra Gotlands pastorat, tror att frågan om frukt i skolan behöver lösas lokalt.

Görel Robsarve Malmros, kommunikatör i Svenska kyrkan och ansvarig för Facebookgruppen ”Familj till familj”, har en lite mer förstående syn på saken.

– Jag förstår att det finns krångligheter i att ansöka om saker och det är frågan hur pengarna sedan ska administreras ut till varje skola. Pengarna kanske äts upp på vägen, så det kanske inte är en bra lösning. En bra tanke men kanske inte en bra lösning. Det behöver nog lösas lokalt ändå, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!