Det började med ett sms för en dryg vecka sedan till Inga-Lena Kalméns privata mobiltelefon. Att hon bara veckan innan hade köpt en ny dator hos Elgiganten var förutsättningen som gjorde att hon på bara någon timme blev brottsoffer och blåst på flera tusen kronor.
– Jag fick ett sms i mobilen. De bad mig att verifiera leveransadress för två Iphones och att jag skulle ringa ett 08-nummer, säger hon och visar det mycket trovärdiga meddelandet i samma flöde som bekräftelsen av datorn hon köpte från elektronikföretaget.
Inga-Lena Kalmén ringde upp. Personen som svarade lät mycket trevlig på rösten och hon berättar hur han lovade att makulera hennes beställning, som uppenbarligen var fejk, och att göra en polisanmälan åt henne.
– Men han sa att en faktura på 27 500 kronor var utställd på mig och att jag var tvungen att prata med min banks säkerhetsavdelning. Han skulle koppla mig, säger hon.
Stressad över den pressade situationen ifrågasatte Inga-Lena hur hon verkligen kunde veta att det var banken hon pratade med. Då fick hon ett nytt sms, som i efterhand visade sig vara fejk det också, där ”banken” bekräftade namnet på personen i telefonen.
– Han sa att han kunde se att en överföring var på väg att ske från mitt konto, och att jag behövde göra en swishöverföring för att stoppa flödet, säger hon och berättar att hon swishade och gjorde en överföring på totalt 10 300 kronor.
När Inga-Lena Kalmén därefter tog kontakt med sin riktiga bank insåg hon att hon nu plötsligt var utsatt för en raffinerad blåsning.
– De hade också lyckats få ut ett mobilt Bank-ID i mitt namn, så mitt kontokort spärrades, säger hon.
Efteråt är det inte pengarna som hon förlorat som känns värst.
– Jag känner mig så fruktansvärt kränkt! Det känns som att någon har trampat på mig. Jag vaknar med panik på nätterna, och måste kolla mina konton så att ingenting konstigt har hänt, säger Inga-Lena Kalmén.
Hon firade sin 65-årsdag hos polisen för att anmäla brottet. Något större hopp om att få pengarna tillbaka har hon inte – däremot vill hon varna andra.
– Kan jag rädda fem andra känner jag att jag har gjort något bra av den här skiten, säger hon med rösten fylld av ilska.
Att våga berätta om man blivit utsatt, menar Inga-Lena Kalmén, är viktigt för att kunna varna andra och därmed få ett slut på bedrägerierna. Till vardags är hon administratör på en grundskola och papper och pengar är hennes jobb. Ändå kunde det ske.
– Att bedrägerier kunde gå till på det här sättet kände jag inte till – det var ganska lätt att gå på. Att gå tillbaka till jobbet sedan efter de som hänt kändes jättejobbigt, men jag behövde inte stå med dumstruten. Alla har varit jättefina och det är så många som utsatts för bedrägerier, säger hon och berättar om en väninna, som tack vare hennes varning, hann sätta stopp i tid efter att ha blivit utsatt för ett liknande försök.
Inga-Lena Kalmén ska nu ta kontakt med både banken, polisen och med Elgiganten.
– De här pengarna kanske hamnar i kriminella nätverk, det vet vi inte. Inte heller hur många andra som utsatts, säger hon.
Linnea Cederquist är pr-ansvarig på Elgiganten. Hon bekräftar att bedrägerier av den här typen har blivit vanliga, och att företaget jobbar med frågan.
– Det här sker ganska ofta, att man använder trovärdiga avsändare som man litar på och känner sig trygg med. Vi är väldigt ledsna att bedragare utnyttjar vårat varumärke och vi uppmuntrar till att man polisanmäler och vänder sig till polisen direkt.