Inga lönelöften till sköterskorna
Facket har fått säga sitt om vårdpersonalens löner. Men än vet man inte vilka löner Gotlands sjuksköterskor ska få. - Arbetsgivaren ville inte binda sig vid några nivåer, men det finns både bra och dåliga sidor av det, säger Maria Ahlmark, Vårdförbundets ordförande på Gotland.
"Lönespridning är bra, det ger möjlighet att belöna dem som gör ett bra arbete", menar Gun Tidestav på kommunens ledningskontor.
Foto: Tommy Söderlund
Olika meningar
- Löneförhandlingarna är klara, men det är för tidigt att säga hur lönerna blir. Nu ska det ut i förvaltningarna, säger Vårdförbundets ordförande på Gotland, Maria Ahlmark.
- Nej, förhandlingarna är inte alls klara. Det är bara de inledande överläggningarna som är det, säger arbetsgivarens representant, Gun Tidestav på Gotlands kommuns ledningskontor.
Men oavsett vad man kallar diskussionerna - facket är klart med sitt förhandlingsjobb och nu är det upp till förvaltningscheferna att först ha individuella samtal med varje arbetstagare. Sedan ska en preliminär lön föreslås, facket ska godkänna att arbetsgivaren följt de nu bestämda riktlinjerna, och därefter ska nya lönen betalas ut på decemberlönen, inklusive retroaktiv löneökning sedan juni.
Lönespridning
- Vi använder oss av det här sättet att sätta löner inom nästan alla områden. Det är jättebra att vi får en diskussion inte bara med facket, utan med alla arbetstagarna, resonerar Gun Tidestav och berättar att det man enats om är att satsa på en lönespridning - ett bra sätt att belöna dem som gjort ett bra jobb, menar hon.
Förväntar sig mer
Det centrala avtalet som finns säkrar minst en fyraprocentig ökning av lönerna, som nu ska fastställas exakt på lokal nivå.
Och Vårdförbundets Maria Ahlmark sticker inte under stol med att hon förväntar sig betydligt mer än vad det centrala avtalet lovar.
"Upp till kommunen"
- Absolut. Jag räknar med klart mer än så. I lönerevisionen 2007 var minimiökningen i det centrala avtalet 2,0 procent, och då fick vi på Gotland 3,7 procent, jämför hon.
- Nu är det upp till kommunen att visa att man menar allvar i att Gotland ska vara en attraktiv arbetsplats.
Tio procent
Inom de kommuner eller landsting där de lokala förhandlingarna redan är klara, har löneökningen stannat på cirka 10 procent på två år.
Detta trots att det centrala avtalet garanterar 4,0 procent i år och 3,5 procent 2009.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!