Regionen och länsstyrelsen har begärt att regeringen inför trafikplikt under november och december för att den gotländska vården ska kunna transportera prover och blod även under de månader då SAS inte flyger till och från Visby. Men svaret från Regeringskansliet var inte det önskade.
SAS:s besked om att bara flyga en tur i veckan – på söndagar – är inte i närheten av tillräckligt, menar regionen och länsstyrelsen. Det skulle enligt myndigheterna ha en ”påtaglig påverkan” på transporten av prover samt blod för transfusion.
Enligt skrivelsen sker 2–5 akuta beställningar varje vecka och utan den möjligheten riskeras patientsäkerheten. Åtminstone en daglig tur åt båda hållen är nödvändig för att tillgodose sjukvårdens behov.
I fredags kom svaret från Johan Davidson, statssekreterare på Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Han skriver att det inte finns möjlighet att lösa gotlänningarnas problem med hjälp av trafikplikt eftersom det tar minst fem månader att genomföra denna procedur, vilket bland annat hänger ihop med kravet på minst två månaders anbudstid.
Han påpekar också att det under de två aktuella månaderna finns flygförbindelse mellan Visby och Bromma, vilket gör det svårt att hävda att det finns grund för att införa trafikplikt. Att Bromma flygplats inte har tillstånd att transportera prover och blodprodukter är inte regeringens problem. Det är en ”fråga för berörda aktörer att säkerställa att nödvändiga tillstånd finns för att utföra de transporter som har avtalats mellan Region Gotland och fraktbolaget”.
Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör på Gotland, är frustrerad över regeringskansliets besked.
– Det jag är allra mest frustrerad över är att vi – som vanligt – måste slåss för att få samma förutsättningar som övriga Sverige. De hänvisar till Bromma, men det hjälper ju inte oss.
För att klara situationen har sjukvården fått ta till några olika nödlösningar. Söndagar finns alltså förbindelse med Stockholm och Arlanda med SAS. Därutöver går direktflyg till och från Göteborg med BRA på fredagar som innebär ett alternativ att beställa blod från Sahlgrenska sjukhuset.
– Det är dock en större osäkerhet kring den förbindelsen eftersom BRA meddelat att det är en svajig turlista under november och december och att det därför är stor risk för inställda turer, säger Marie Loob och fortsätter:
– I övrigt har vi vår helikopter som en reservlösning, med det är heller ingen stabil lina.
Marie Loob säger att man även försöker öka lagren för bättre uthållighet.
– I en riktig krissituation kan vi få hjälp av Karolinskas helikopter och av Svenskt ambulansflyg. Ambulansflyget kör patienter åt oss ibland, men inte prover och blod.
Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund där samtliga Sveriges 21 regioner är medlemmar. Verksamheten samordnar och utför ambulanstransport med flygplan med beredskap vid tre beredskapsbaser, dygnets alla timmar, året runt. De tre baserna är Umeå, Stockholm/Arlanda och Göteborg/Landvetter.
Känner du att ni kommer att klara uppdraget de här månaderna?
– Det måste lösa sig, men det krävs mer planering i verksamheten utan en stabil transportkedja, säger Marie Loob och fortsätter:
– I allra, allra värsta fall får vi skicka patienter till fastlandet, istället för att bara skicka prover.