Rapport från sjukhuset: Inga sjuka efter vattenlarm

Enligt smittskyddsläkaren Maria Amér har ingen person sökt vård på Visby lasarett på grund av förgiftning av dricksvatten. Det meddelade hon under fredagsförmiddagen.

Maria Amér, smittskyddsläkare.

Maria Amér, smittskyddsläkare.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-11-10 10:38

Sent på torsdagseftermiddagen gick Region Gotland ut med en varning efter att prover visat att dricksvattnet kan vara förorenat av bakterien Clostridium. 

Under fredagen kunde Visby lasarett dock konstatera att ingen sökt vård där på grund av symptom till följd av bakterien. 

– Det har inte kommit in något fall varken i dag eller i går, säger smittskyddsläkaren Maria Amér. 

Däremot har 1177, svensk sjukvårdsrådgivning på Gotland, haft mycket att göra sedan larmet om föroreningen gick ut till allmänheten på torsdagen.

– Vi har väldigt många samtal, bland annat på grund av vattnet, säger en sjuksköterska på 1177.

Maria Amér känner inte till något fall där någon blivit sjuk på grund av dricksvattnet.

– Att man ringer 1177 kan bero på att det finns mycket oro också, säger hon. 

På grund av bakterien uppmanas alla berörda att först koka vattnet innan man dricker det eller använder det till matlagning. 

De områden som enligt Region Gotland berörs är Visby, Vibble/Väskinde, Själsö, Brissund, Västerhejde, Tofta och Västergarn.

Clostridium bakterie kan orsaka magsjuka och kan finnas i vatten och mat som tillagas och sedan fått svalna för långsam.Magsjuka orsakad av Clostridium ger illamående, magsmärtor och vattnig diarré. Besvären kan börja 6–24 timmar efter att man fått i sig bakterien och de brukar pågå cirka ett dygn. Alla kan drabbas men äldre och personer med nedsatt immunförsvar är extra känsliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!