Inga tankställen för miljövänliga bussar
Snart är de första miljövänliga gasbussarna som ska trafikera Visby redo att tas i bruk.Men det finns ett problem. Det finns ingenstans att tanka.
Foto: Petra Jonsson
Försening
I februari skulle en pumpstation stå klar i Visby hamn, men premiären flyttades fram till mitten av maj eftersom det varit svårt att få fram utrustning till pumpen. Problemen visade sig vara svårare än väntat att lösa, och det senaste beskedet från kommunen är att pumpen ska finnas på plats i mitten av juni.
- Det är trist, men trycket på biogasmarknaden är så stort att det kommer att dröja flera veckor innan leverantören kan skicka utrustningen, säger Anders Lindholm, exploateringsstrateg på ledningskontoret.
Gas utvinns redan från reningsverket, och används både till att torka avloppsslam samt till fjärrvärme. Gasen ska också ledas i nedgrävda rör till macken på andra sidan Färjeleden, där bussar och privatpersoner med gasfordon ska kunna tanka.
Gotlandsbuss AB fick hem sin första gasdrivna buss för två veckor sedan. Den utrustas just nu med övervakningskameror innan den kan tas i drift. Ytterligare en buss levereras inom några dagar, och mot slutet av sommaren kommer de resterande två bussarna som ska rulla i stadstrafiken.
Anläggningar på gång
Även Ronny Olofsson, vd för Gotlandsbuss, beklagar förseningarna av pumpstationen.
Kommer ni att kräva ersättning av kommunen eftersom ni inte kan nyttja era gasbussar?
- Vi ska ha en diskussion om det, men jag är övertygad om att vi kommer att reda ut det i samförstånd, säger han.
Bolaget Biogas Gotland har produktionsanläggningar på gång i Alva och Bro, men innan de är redo att tas i bruk ska reningsverket sköta försörjningen av rågasen. Enligt beräkningar kommer de fyra bussarna att konsumera hälften av reningsverkets produktion.
Farligt gods
Om intresset för biogas skulle bli väldigt stort måste Biogas Gotland AB enligt avtal med kommunen se till att drivmedlet fraktas till ön för att täcka behoven.
- Men det är krångligt och dyrt eftersom gasen måste transporteras som farligt gods på färjan, och de turerna går bara en gång i veckan, säger Anders Lindholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!