Inga villavagnar närmare än 100 meter från havet!

I ett skarpt yttrande förordar Länsmuseet på Gotland att den prickade marken ska omfatta 100 meter från havet längs hela det norra avsnittet planområdet för Snäcks camping. Det vill säga all mark där det nu finns 45 villavagnar uppställda!
Yttrandet från Länsmuseet är ett av flera som riktar kritik mot förslaget till detaljplan för Snäcks camping, som Pigge Werkelin arrenderar av kommunen genom Snäcks camping AB.

Gotland2006-01-28 06:00
"Planen friskriver en exploatör från alla former av bygglov upp till en byggbruttoarea av 40 kvadratmeter. Detta är en anmärkningsvärd åtgärd i ett område med så höga kvaliteter ur natur- och kulturmiljösynpunkt och är enligt Länsmuseets perspektiv oförståeligt. Här bör i stället ställas höga krav på anpassning till omgivande natur- och kulturförutsättningar".
Länsmuseet anser också att det tillfälliga 5-åriga bygglovet för villavagnarna mycket tydligt visar den negativa påverkan som detta har på miljön. I arbetet med planförslaget föreslår man därför att för att minska de negativa effekterna av bebyggelse i området så kan man utöka förbudet mot bebyggelse att omfatta marken där villavagnarna står.
"Länsmuseet förordar därför en utvidgning av den prickade marken till att omfatta 100 meter från havet längs hela det norra avsnittet av planområdet".
Lantmäteriet är inne på samma linje. Myndigheten anser att områden som är viktiga för en stor allmänhet hellre bör läggas ut som allmän platsmark än som exploateringsområden, när kommunen är huvudman för planen. "Myndigheten anser därför att x-området längs stranden bör läggas ut som allmän platsmark".

Ägaren till Lullyhill
Men flest synpunkter och ifrågasättanden kommer från ägaren till fastigheten Lullyhill, som ju finns vid campingområdets norra gräns. Med all önskvärd tydlighet vill den här grannen inte se varken nuvarande villavagnar eller några nya. Bland annat skriver ägaren till Lullyhill:
"Att förstöra miljön, vårt kulturhistoriska värde och den fantastiska natur som förekommer i området måste stoppas och vi måste finna vettiga möjligheter hur vi skall kunna bevara dessa, men ändå utveckla vår näring. Jag är övertygad om att detta går att sammanföra på ett bättre sätt än vad som föreslagits i planen. Därför måste stadsarkitekt och byggnadsnämnd samt berörda parter på ett demokratiskt sätt ha möjlighet att tillse och påverka framtida byggnationer i området".
Totalt har det inkommit tretton samrådsyttranden angående förslaget till detaljplan för Snäcks camping. Yttrandena kommer från myndigheter, organisationer och närboende. Polisen saknar en konsekvensbeskrivning för hur den utökade bebyggelsen påverkar trafiken förbi in- och utfarten till campingen men också till vägen ner till Snäckanläggningen och de boende intill denna.
Luftfartsverket tar som vanligt upp frågan om flygbullret och boende vid Flottiljvägen framhåller att det blir ökad trafik lika med trafikfara för närboende. Man är också emot att man ska få bygga så nära havet med tanke på den fina naturen.

Badhytter och Dikesskräppa
Naturskyddsföreningen kräver att ingen bebyggelse ska få finnas närmare bäckfårorna än 20 meter på var sida om fårorna. Botanikerna värnar i sitt yttrande om den starkt hotade växten Dikesskräppa som växer i den bäck som rinner genom området med villavagnarna.
Sedan finns ett antal yttranden som kritiserar förslaget om en helt ny parkeringsplats i den södra delen av campingområdet och som gränsar mot länsvägen och då ska ha in- och fart till denna. Nuvarande parkeringsområde strax söder om nuvarande infart bör räcka eller om man gör det parkeringsområdet större.
De gamla badhytterna bör få vara kvar är ett annat önskemål som framförs av dem som yttrat sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om