Strålning från kärnkraftverket i Fukushima innebär ingen risk för Gotland. Kärnkraftverket ligger för långt bort för att strålningen ska kunna bli farlig, enligt regionens beredskapschef.
- I dag har vi dessutom ett väl fungerande varningssystem, säger Christer Stoltz.
Efter Tjernobylolyckan har beredskapen vid kärnkraftolyckor förbättrats. I dag är länderna skyldiga att rapportera om problem till internationella IAEA. Dessutom har Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, 28 strategiskt utplacerade mätstationer i landet.
På Gotland finns SSM:s mätstation i Fårösund, och i närområdet finns andra i Nynäshamn samt på Ölands norra och södra udde. Till det kommer regionens nio mätpunkter som har funnits sedan slutet av 1980-talet och som är spridda över ön, från Bunge i norr till Faludden i söder. Övriga mätstationer finns i Tingstäde, Slite, Klintehamn, Roma, Herrvik, Linde och vid Oscarsstenen utanför Visby.
Bättre beredskap
Med hjälp av riktvärdena som tagits fram vid mätpunkterna går det att kartlägga en eventuell ökning i bakgrundsstrålningen. SSM har huvudansvaret, och länsstyrelsen det samordnade ansvaret för Gotland. Om SSM behöver uppgifter från de lokala stationerna är det regionen som utför uppdraget. Allt rapporteras sedan tillbaka till SSM.
- På beredskapssidan har det hänt mycket sedan Tjernobyl, säger Christer Stoltz.
Nu finns teknisk utrustning som är anpassad för att mäta bakgrundsstrålningen, och de senaste 10-15 åren har regionen jobbat med att lägga upp riktvärden för den normala bakgrundsstrålningen. Med hjälp av dem kan man avgöra en eventuell förhöjning av strålning.
Insyn
Runt Östersjön och i Gotlands närhet ligger 20-30 kärnkraftverk. Enligt Christer Stoltz har man i Sverige under en lång period satsat mycket på samarbete och insyn för att öka säkerheten.
- Jag känner inte någon större oro för kärnkraften runt Östersjön, jämfört med andra anläggningar, säger Christer Stoltz.
Oskarshamns kärnkraftverk ligger närmast och enligt Eija Suhonen, beredskapsansvarig länsstyrelsen, är därför Oskarshamns kärnkraftverk utgångspunkten i beredskapsövningar. Men enligt henne ligger även det svenska kärnkraftverket för långt bort för att strålningen ska bli farlig.
- Om man tänker sig ett värsta scenario där det sker en stor olycka, där det blåser ostlig och det regnar när molnet når fram till Gotland så är räcker det att gå inomhus och klä av sig. Det kommer inte att handla om någon snabb evakuering, man kommer minst att ha en månad på sig.
- Långsiktigt skulle det kunna handla om att det blir olämpligt att odla mat i vissa områden, och att djur behöver hållas inomhus.
- Men trots att vi räknar med ett värsta scenario är det alltså ganska odramatiskt, säger Eija Suhonen.