Ingen anledning till stor oro för fästingbett

Varje år smittas uppemot hundra personer av Borrelia på Gotland.
Den betydligt ovanligare och allvarligare sjukdomen TBE, även den fästingburen, förekommer också, om än i liten utsträckning.
Att fästingar trivs på Gotland har varit känt länge. Smittskyddsläkaren Per Nilsson rekommenderar försiktighet och uppmärksamhet men ser ingen anledning till överdriven oro.
­Man kan inte säga till en halv miljon människor att vaccinera sig för att åka till Gotland.

Gotland2002-07-16 04:00
Under de senaste tio åren har sex fall av den allt mer uppmärksammade sjukdomen TBE (tick-borne encephalitis) påträffats på Gotland, varav fyra fall på Stora Karlsö och ett på Sandön. Dessa är i fästingsammanhang ökända platser, berättar Per Nilsson.
­ Man har länge rekommenderat dem som har arbetat på fyrarna att vaccinera sig. Den rekommendationen ges fortfarande till dem som arbetar på öarna, men däremot inte till dem som bara vistas där under en kort tid.
TBE är en ovanlig sjukdom och har förekommit sporadiskt, främst i Stockholms skärgård. Tendensen visar att utbredningen av TBE flyttar inåt landet, mot områdena kring Vänern och Vättern. Sannolikt är det klimatförändringar som gör att fästingar numera påträffas allt längre norrut i landet, till exempel längs norrlandskusten, efter att tidigare ha varit spridda i landets södra delar.
TBE visar sig som en inflammation i centrala nervsystemet, vilken påverkar hjärnan och nerverna. Infektionen kan även orsaka följdsjukdomar, till exempel förlamningar.
Det är viktigt att upptäcka fästingen så tidigt som möjligt, enligt Per Nilsson. Ofta kryper fästingarna uppåt på kroppen tills de hittar tunn hud, till exempel i knävecket eller i armhålan.
Insjuknandet sker i vågor. Den fästingbitne får först feber och kan känna en allmän olustkänsla, för att sedan må bättre. Efter en tid kommer dock en ny febertopp.
Till skillnad från Borrelia, som kan avhjälpas med penicillin, finns inget specifikt botemedel mot TBE. Det handlar om att vänta ut sjukdomen. Ibland kan intensivvård med respirator vara nödvändig och även dödsfall förekommer.
Per Nilsson ser emellertid ingen anledning till någon överdriven oro inför fästingbett, men tycker ändå att man bör vara försiktig och försöka att upptäcka fästingen i tid, innan den har hunnit bita sig fast.
Men många är ändå rädda. Det märker Britt-Marie Klintström i sitt yrke som sjuksköterska på sjukvårdsupplysningen. Många av telefonsamtalen kommer från oroliga turister och småbarnsföräldrar.
­ Gotlänningarna tyckes inte vara lika rädda. De är nog mer vana.
Att sjukvårdsupplysningen tar emot allt fler samtal som rör fästingar förklarar Britt-Marie Klintström med att medvetenheten bland människor har ökat de senaste åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om