Under månaderna januari till mars hade förlossningen på Visby lasarett ovanligt många födande mot vad det brukar vara på vårkanten. Men sedan planade det ut och sommaren såg ut ungefär som den brukar, med undantaget att man i år tillät fastlänningar föda i Visby igen.
– De första månaderna hade vi ungefär lika många födslar som under sommarmånaderna, det vill säga 50 plus födslar per månad. Det var väldigt oväntat för oss och är i vart fall mer än tio fler födslar per månad än normalt, säger Anna Hörsne-Malmborg, enhetschef för förlossningsavdelningen på Visby lasarett.
I fjol tillät man inte fastlandsföderskor att föda på Gotland på grund av pandemin, men i juni i år fattades beslutet att även icke hemmahörande på Gotland tilläts föda här under de förutsättningar som gäller på förlossningsavdelningen.
Något som sticker ut jämfört med tidigare är bristen på undersköterskor, vilket ställt till det för avdelningen.
– Det har varit riktigt svårt att få hit undersköterskor, vilket är helt nytt för oss. Sedan är det alltid tufft under sommaren då bara halva ordinarie styrkan är på plats samtidigt. Det blir ju en ökad belastning på ordinarie personal med många vikarier som inte kan våra rutiner. Vi hade nog behövt fler huvuden på plats, men alla har fått ut sin semester vilket är det viktigaste. Dock har någon fått rucka lite på sin semester för att vi skulle få ihop sommaren så bra som möjligt, säger Anna Hörsne-Malmborg.
Och som tidigare har de erfaren hjälp när det kniper som värst.
– Ja, det är våra pensionärer, de är våra livräddare. Men i höst kommer vi se en positiv pandemieffekt, och det är att två barnmorskekollegor från fastlandet flyttar till Gotland och ska börja jobba här, samt en hemvändande gotländska som ska bo här i höst, vilket innebär att vi får efterlängtad förstärkning. Det känns väldigt roligt.
Det har blivit något lättade restriktioner på avdelningen jämfört med tidigare under pandemin. Innan fick personalen till exempel stå för leverans av frukostbricka till patienter med anhörig.
– Man kan röra sig mer fritt på avdelningen nu med munskydd och mycket handsprit, och i dag får de hämta sin egen frukostbricka. Men alla testas fortfarande, både föderska och partner och vi har fortfarande rutinen som begränsar partnerns möjlighet att lämna avdelningen för att sedan komma åter.