Ingen beslut om näringslivsbolag
Ännu finns inget beslut om ett näringslivsbolag i Gotlands kommun.Men diskussioner förs. Och högljudda röster har höjts mot förslaget.I fredags sa vd:n på ett av kommunens bolag upp sig i protest.
Dahllöf säger att det ännu inte tagits något beslut om att bilda ett näringslivsbolag.
- Det är bara ett av flera förslag på hur vi bättre ska kunna hantera kommunens stödtjänster till näringslivet, säger han.
Ekonomisk kris
Bolag eller inte bolag är en öppen fråga. Lika öppen som frågan om vem som ska ha majoritet i ett sådant bolag, om det bildas - kommunen eller näringslivet.
Bakgrunden till hela diskussionen är att Gotlands kommun måste hitta ett mer effektivt sätt att hantera sitt näringslivsstöd på.
Ändrad konkurrenslagstiftning gör att dagens modell med exempelvis årliga verksamhetsstöd till vissa organisationer (bland annat Gotlands turistförening) inte kan fortgå. Dessutom befinner sig i stort sett alla de aktörer som jobbar med de här stöden i ekonomisk kris. Och därtill efterlyser stora delar av öns företagare en enklare och tydligare organisation av kommunens näringslivsverksamhet.
- Dagens situation är ohållbar, vi måste föra en diskussion om hur sjutton vi ska lösa det här, säger Bo Dahllöf bestämt.
Samlokalisering
Idén om att samordna flera av de sju organisationer (Tillväxt Gotland, Gotlands turistförening, Almi med flera) som jobbar med näringslivsstöd väcktes redan våren 2008 av Tillväxt Gotland.
- Vi föreslog i första hand en samlokalisering. Vi vill att det ska vara en dörr in för öns företagare när de söker kontakt med organisationer och myndigheter, säger Tiina Mykkänen, verksamhetsledare på Tillväxt Gotland.
Hon tror på idén att låta ett näringslivsbolag ta över. Personligen ser Tiina Mykkänen gärna att bolaget blir helägt av öns näringsliv.
- Jag tror det är viktigt med så stort inflytande från näringslivet som möjligt. Men jag vet inte om det är realistiskt att tänka sig ett hundraprocentigt privat ägande i ett sådant bolag, säger hon.
Tolkning av jurister
I det förslag kommunens tjänstemän presenterat föreslås att Gotlands kommun blir majoritetsägare med 51 procent.
- Det är för att vi ska kunna hantera lagen om offentlig upphandling, förklarar Per Lindskog, utvecklingsdirektör på kommunens ledningskontor.
Om inte kommunen är huvudägare i näringslivsbolaget kommer man inte att kunna lägga ut uppdrag på det utan att först göra en offentlig upphandling.
- Det är inte säkert att det räcker med ett majoritetsägande heller, vi har jurister som försöker tolka intentionerna i lagen och innan det är klart vet vi inte riktigt hur vi ska gå fram, säger Lindskog.
Styrelsen avgörs
I slutet av augusti räknar man med att ha ett förslag färdigt att presentera för kommunstyrelsen.
- Antingen bildas ett näringslivsbolag eller så blir det i fortsättningen upphandling av alla tjänster, det är alternativen, säger Bo Dahllöf.
Mats Andersson menade i lördagens GT att det planerade näringslivsbolaget är något av en räddningsaktion för Tillväxt Gotland. Men det avfärdas av både regiondirektören och Tiina Mykkänen.
- Tillväxt Gotland blir kvar som en renodlad medlemsförening. Men uppdraget att effektivisera och samordna kontakterna mellan kommunen och företagen är slutfört och vid årsskiftet löper kontrakten ut för mig och min medarbetare, säger Tiina Mykkänen.
- Bildar man ett bolag, som vi föreslagit, är det upp till det bolagets styrelse att avgöra vilken personal de behöver. Att bara flytta över personal och verksamhet från nuvarande aktörer vore att cementera det vi har idag och ingen utveckling, säger hon.
Kommer du att söka någon tjänst i det nya?
- Det beror på vilka tjänster som lyses ut. Men jag brinner för gotländskt näringsliv och vill gärna fortsätta jobba med det, svarar hon.
Gotlands kommun betalar årligen cirka 11 miljoner kronor i stöd till olika organisationer som jobbar med verksamhet riktad till näringsliv och företag.
De största bidragstagarna är: Almi, Gotlands turistförening, Tillväxt Gotland, Coompanion, Science park Gotland. Gotlands industrihus AB och Hushållningssällskapet
För att få ett effektivare användande att de kommunala näringslivsstödet finns förslag om att bilda ett näringslivsbolag.
Ett annat alternativ är att fördela stödpengarna genom offentliga upphandlingar.
De största bidragstagarna är: Almi, Gotlands turistförening, Tillväxt Gotland, Coompanion, Science park Gotland. Gotlands industrihus AB och Hushållningssällskapet
För att få ett effektivare användande att de kommunala näringslivsstödet finns förslag om att bilda ett näringslivsbolag.
Ett annat alternativ är att fördela stödpengarna genom offentliga upphandlingar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!