"Ingen ekologiskt hållbar metod"

Miljörådet inom Gotlands kommun säger blankt nej till tankarna om att starta en sopförbränningsanläggning på Gotland.
-Det har inte presenterats några alternativa metoder att ta hand om soporna, säger Therese Mangard (v), ledamot i Miljörådet.

Gotland2004-10-19 04:00
Det var vid sammanträdet med rådet i förra veckan som man enhälligt beslutade sig för att säga nej till det inriktningsbeslut om den framtida sophanteringen som förväntas i fullmäktige på måndag.
-Vi har haft väldigt få möjligheter att sätta oss in i vad anläggningen skulle innebära, säger Therese Mangard: Men efter den beskrivning vi fick under mötet, så kom vi snart fram till att detta inte kunde vara en ekologiskt hållbar metod för Gotland.
<span class='mr'>Snart bara ett förslag</span>
Enligt Therese Mangard har vänsterpartiet fått "jaga information" om vad som pågår vad gäller sophanteringen.
-Vi var med miljöpartiet på en dragning i fjol med tekniska förvaltningen, berättar hon. Då presenterades olika tankar för oss. Men från förvaltningens sida var det besked vi fick att "det ena var för dyrt och det andra fungerade inte".
Det Miljörådet vänder sig emot är att kommunstyrelsen och nu snart fullmäktige bara har ett förslag att ta ställning till.
<span class='mr'>"Kommunstyrelsens sak"</span>
-När det gäller en så här stor fråga så borde kommunstyrelsen ha fler alternativ att arbeta med, säger Therese Mangard. Det är inte tekniska nämnden eller förvaltningen som skall bestämma vad som är för dyrt eller inte. Förvaltningen skall ta fram förslag. Sedan är det kommunstyrelsens sak att bestämma vad saker och ting får kosta.
Det som fällde avgörandet i rådet var att det planeras för en anläggning som kan bränna 40000 ton trots att det bara finns 25000 brännbart avfall på Gotland.
-Var tar man resten, undrade jag. Är det tänkbart med ett samarbete med andra delar av landet, att vi kan få sopor hitskickade? Men det fick vi klart för oss att ingen kommun skulle vara beredd att betala för att transportera sopor till Gotland.
-Vad kommer detta att främja? Knappast en utökad sortering som som det står i miljömålen. I det läget kunde vi inte annat än att säga nej.
Miljörådet har nu ingen beslutandestatus utan är enbart rådgivande.
-Vi skaffar fram fakta i de frågor som intresserar oss, sen diskuterar och försöker påverka.
<span class='mr'>Lång process</span>
Processen är långt ifrån färdig även om det skulle bli ett ja till inriktningen mot att bränna sopor på ön.
-Jag hoppas det blir debatt på måndag, säger Therese Mangard. Det allra bästa vore om hela ärendet återremitteras för vidare utredning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om