Ingen extra krisbemanning på Gotland
Någon speciell krishantering aktiveras inte på Gotland med anledning av färjeolyckan utanför Nynäshamn i går. Men Gotlands krisgrupp följer läget och står redo om behovet av krishantering växer. Även kyrkan står i beredskap.
Satte inte ihop gruppen
- Tanken på det fanns förstås i inledningsskedet, men efter dialog med Nynäshamns kommun, där man hade krisgrupper på plats, beslutade vi att inte sätta igång vår grupp, säger Christer Stoltz, beredskapschef inom Gotlands kommun.
Om händelsen inträffat utanför Gotland hade den så kallade Poson-gruppen aktiverats, en grupp där personer från psykiatriska kliniken och från de sociala myndigheterna ingår. De bryts i akuta lägen ut ur den ordinarie verksamheten för att inrikta sig helt på krishanteringen.
- Det är behovet som styr hur många som sätts in, men vi har 20-30 personer med utbildning för krishantering i sådana lägen. I det här fallet följer vi utvecklingen och har hela tiden dialog med Nynäshamn, säger Christer Stoltz.
Svenska kyrkan hade under gårdagen en präst i tjänst i domkyrkan hela eftermiddagen och kvällen, och samma sak gällde sjukhuskyrkan på Visby lasarett.
- Man kan tänka sig att folk blir chockade och vill prata eller tända ett ljus i sådana här lägen.
- Vi har folk i tjänst i kyrkan
och beredskap ifall mer resurser behövs, säger biskop Lennart Koskinen, som också ingår i kommunens krisgrupp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!