Ingen fara på taken - i nuläget

- Nej, än är det är ingen fara på taken. Men blir det väderomslag och den lätta snön som fallit övergår i blötsnö. Då kan det bli problem, säger Roger Möller.

Förebyggande på polishuset. Arriba förvaltar fastigheten och företaget har tio man ute som skottar snö i förebyggande syfte, berättar Mikael Pettersson.Foto: Tobias Wallström

Förebyggande på polishuset. Arriba förvaltar fastigheten och företaget har tio man ute som skottar snö i förebyggande syfte, berättar Mikael Pettersson.Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2010-02-05 04:00
Han är kommunens fastighetschef, med ansvar för cirka 800 objekt på Gotland, och konstaterar att problemet med tung is och snö på tak är lika nytt som aktuellt.
Men, konstaterar han, det har varit snö på Gotland förr, mycket mer än nu, och hittills har inga tak på ön rasat på grund av snö.

"Ständig koll"
- Nu krävs ständig koll och frågan om snötyngda tak har varit uppe. Jag har just bett alla våra driftledare och fastighetsskötare att ha ett särskilt öga på istappar, snöfyllda och platta tak. Där det behövs tar vi in extra personal, förklarar han.
I farozonen är platta tak och hus med dålig isolering. Gamla Sävehuset är ett sådant.
För hus med brutet tak eller brant takfall är risken mindre att skadas. Snötäckta tak som fallit undan för tyngden har uppmärksammats på fastlandet.
Men från Gotland finns inga uppgifter om tak eller hus som rasat ihop på grund av snö.
- Inte vad jag vet, säger Roger Möller, med minnen från snörika vintrar, senast -96-97 och 83-84.
- De hus som rasat samman på fastlandet förefaller ha haft enkla tak av plåt, varit provisorium eller inte byggts enligt svensk byggnorm.

Ska klara snö
Han slår fast att svenska byggnader ska vara dimensionerade för att bland annat klara tyngd av snö.
Det handlar om svensk byggnorm men, säger han, snöskottning är vad som gäller för att varken människor eller byggnader ska komma till skada. Roger Möller pekar på risk med både blidväder och köldknäppar, med snö som glider från tak, och snömassor som rutschar ner.
Istappar bildas snabbt på fastigheter med dålig isolering och värmeläckage gör att snön smälter underifrån och vattnet som rinner ner från taket fryser till is och på kort tid bygger upp istappar.
- Vi försöker att arbeta förebyggande och jobbar kontinuerligt med att ta bort is och snö från kommunens fastigheter.
Det är alltid fastighetsägaren som har ansvar för att istappar och snöras från tak tas bort.

"Ska tas bort"
- Ordningslagen gäller. Is och snö ska tas bort och bara tillfälligt får ytor med rasrisk stängas av, konstaterar Ingemar Nilsson vid Svenskt Fastighetsansvar, en webbtjänst för fastighetsansvariga med abonnemang för åtgärdsbevakning som en del av ett kvalitetssäkringsarbete.
- Säkerhet på tak gäller dels för den som är uppe på tak, del förbipasserande. För båda styr lagar.Ordningslagen gäller offentlig plats med tillträde för allmänheten, som gator och trottoarer, förklarar han.
Vissa hus har räcken på taket, ett skydd som bland annat stoppar upp snö på glid. Samtidigt finns andra problem med fuktig väderlek och isbildning i stora sjok under ett packat snötäcke.
- När det släpper åker det inte rakt ner vid husväggen utan kan hamna långt ut i gatan. Det är också en fara, förklarar Roger Möller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!