Ingen fästingsommar

Det är inte bara människor som uppskattar sommarvärme.
Denna passion delar vi även med fästingen.
-De gynnas av värme och fukt men än så länge har det varit torrt och svalt, säger Anders Lekander, Gotlands entomologiska förening.

Gotland2004-07-10 04:00
Förutsättningarna för det lilla spindeldjuret kunde ha varit bättre. Än så länge har inte den gotländska sommarvärmen lyckats infinna sig.
-Det finns mycket fästingar ute i markerna, men jag tror inte att det är någon riktig fästingsommar i år. Det beror det också på hur mycket vildkaniner det finns, fästingarna behöver djur att leva på, säger Lekander.
Fästingen trivs bäst i högt gräs och i buskig terräng. Där väntar den på att ett djur, eller för all del en människa, ska passera.
En fästing som bitit sig fast ska tas bort så fort som möjligt. Nyp åt med en pincett eller en fästingplockare nära huden och dra försiktigt loss det lilla krypet. Apoteket råder den bitne att efteråt tvätta området med tvål och vatten.
Fick du inte bort hela fästingen? Ingen fara. Efter några dagar trillar resterna bort av sig själva.
Fästingen kan sprida sjukdomar till människor och djur. Borrelia är en bakterie som lever i fästingens mage och tarmkanal. Den lindrigare varianten av sjukdomen räknas som ganska vanlig på Gotland. Den yttrar sig som en hudinfektion med en rodnad där fästingen gnagade sig in i huden.
-Vi har något hundratal fall per år. Får man en blaffa som är större än en handflata kring bettet ska man kontakta sin distriktsläkare, råder Per Nilsson, smittskyddsläkare vid Visby lasarett. Borrelia kan i sällsynta fall orsaka symptom från nervsystemet med värk, feber och viktminskning.
Fästingar kan även bära bakterier som Babesia eller Erlichia. Den sistnämnda har bara diagnostiserats en enda gång på Gotland, men det var oklart om personen alls smittats här. Enstaka fall har rapporterats från sydostsverige, främst hos hundägare.
Den fästingburna TBE:n kan ge influensaliknande symptom. I var tredje fall sprids viruset vidare till hjärnan med bland annat kräkningar och hög feber som följd.
Även TBE är ovanlig på Gotland. De senaste tio åren har sex personer drabbats av virussjukdomen. De smittade var personal som arbetade på Stora Karlsö samt Gotska Sandön. Personalen erbjuds numera vaccination mot TBE.
Apoteket råder den som blivit fästingbiten att söka vård om man efter några veckor insjuknar med huvudvärk, feber och nackstelhet. Även den som får en ringformad rodnad runt bettet, eller om hudutslaget uppstår först efter en till fyra veckor, ska kontakta läkare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om