Rederi AB Gotlands årsstämma lockar i vanliga fall uppemot tusen av bolagets aktieägare till Wisby Strand där det brukar bjudas på både mat och levande musik. I år blev det inget av det, men 15 aktieägare hade trots avrådan anmält sin närvaro och med styrelse och ledning var ett 20-tal personer på plats.
– Det känns tråkigt att vi måste ha det här upplägget. Stämman är annars en höjdpunkt på året då vi får samla alla aktieägare, säger Ann-Marie Åström, styrelseordförande för Rederi AB Gotland.
Rederiet beskrivs trots pandemin av henne som ett välmående bolag. Under 2020 minskade omsättningen med 705 miljoner kronor. Rederiet sålde också fem fartyg under 2020, bland annat trotjänaren M/S Gute, och gjorde en sammanlagd reavinst på 120 miljoner. Det egna kapitalet har ökat från 4 167 miljoner till 4 470 miljoner kronor, varför en utdelning till aktieägarna kan göras, på åtta kronor per aktie eller totalt 20 miljoner kronor.
Bland kommande satsningar finns den nya Tysklandslinjen mellan Rostock, Visby och Nynäshamn. Men några nya besked om när den ska starta och med vilket fartyg är ännu inte bestämt, enligt Rederi AB Gotlands vd Håkan Johansson.
– Vi jobbar för fullt för att försöka få igång linjen, och siktar på att göra det efter sommaren. Men sommaren 2021 kan vara den viktigaste någonsin för Gotlandstrafiken, så det är där vårt fokus ligger nu. Vi kommer lansera linjen fullt ut när vi har ett startdatum.
Framför allt är det en diger katalog över fraktkunder som är förutsättningen för att linjen ska bli verklighet.
– Vi jobbar mycket med fraktkunder och är lyhörda. Om stora fraktköpare ser att justeringar i turlistan kan skapa större volymer och därmed minska utsläppen är vi öppna för det. Det är viktigt att inte vara alltför fastlåsta, säger Håkan Johansson.
När det öppnades för frågor på stämman intog Mats Johansson, aktieägare sedan 30 år, talarstolen med flera synpunkter. Han skulle åka med tisdagens färjeavgång från Oskarshamn där M/S Drotten blev kraftigt försenad efter problem med radarutrustning ombord.
– Runt 500 personer blev utkastade från vänthallen och fick gå runt och vänta i Oskarshamn i fem timmar. Jag undrar varför fartygets matsal inte kunde öppnas för oss som blev väntande på den försenade avgången, undrade Mats Johansson.
Frågan tog Destination Gotlands nye vd Marcus Risberg med sig.
Mats Johansson ville också dryfta att dagens möjligheter för aktieägarna att handla med sina aktier är alltför begränsade i Gotlandsbolaget.
– Många av oss är äldre och står kanske inför ett generationsskifte. Då behöver det finns en handelsplats för att sälja sina aktier, och det är för krångligt i dag. Hos de flesta andra är det datoriserat medan vi måste ringa till mäklare som måste jobba på ett väldigt omodernt sätt. Rederiet säger att de tittar på det här, men jag vill pusha på den här diskussionen så att det händer något, säger Mats Johansson och fortsätter:
– Vi är några halvstora aktieägare i Gotlandsbolaget, plus jättemånga gotlänningar med mindre innehav som kanske inte är sugna på att sälja. Men skulle det bli bättre fart på möjligheterna vore det bättre för alla.
Bland förändringarna i styrelsen som klubbades på onsdagens stämma kan nämnas att finansräven Lars Wedenborn valdes in, Gotlandsfödd och med en bakgrund i Wallenbergsfären. Ledamoten Per J Lindskog avtackades också efter 38 års trogen tjänst i styrelsen.