Det borde vara självklart att vården skjuter till mer resurser till smärtkliniken när trycket är så pass stort, anser Pia Dyvander-Johansson.
Som GT kunde berätta i lördags har smärtrehabkliniken, som öppnade på Korpenområdet i Visby för bara drygt ett halvår sedan, redan nått taket av sin förmåga.
Läkare inom den gotländska vården uppmanas i brev från projektledaren för det nya smärtteamet att inte remittera fler patienter till smärtkliniken, eftersom man först måste ta hand om de cirka 80 patienter som finns inskrivna i nuläget innan man har möjlighet att behandla fler.
Pia Dyvander-Johansson kände inte till intagningsstoppet, men blir knappt förvånad när GT berättar om läget:
- Min spontana reaktion är att detta verkligen bevisar att kliniken verkligen behövs, säger hon.
- Det bevisar att det finns väldigt många personer ute i samhället med kronisk smärta som greppar det sista halmstrået och söker den hjälp som smärtkliniken faktiskt kan ge. För de gör ett väldigt bra jobb, betonar hon.
Ordföranden anser att regionen bör tillsätta mer resurser för att ta hand om personer med långvarig eller kronisk smärta.
- Kapaciteten finns inom inte vården i dag, men lösningen är väl att tillsätta större resurser, anser Pia Dyvander-Johansson, som tycker att samhället inte alltid tar kronisk smärta på allvar.
- Så är det. Många har det väldigt jobbigt; det gäller att läsa sig leva med smärtan, och att helt enkelt hitta rätt i vårddjungeln.
Långtidssjukskrivnas förening har på Gotland ett 70-tal medlemmar. Ordföranden räknar inte med att intagsstoppet kommer att påverka föreningens verksamhet eller medlemsantal.