Ingen höjd beredskap på Gotland

Beredskapen på Gotland har inte höjts i samband med den ökade hotbilden mot Sverige.

Gotland2010-10-02 04:00

-  Vi har inte fått någon indikation om att vi behöver höja beredskapen, säger beredskapschef Christer Stoltz.

I går höjde Säpo säkerhetsnivån i landet. Samtidigt gick man ut med att det inte handlar om ett omedelbart hot. Beredskapschef Christer Stoltz ser ingen anledning att höja beredskapen på ön.
-  Vi har fått vår information från Säpos hemsida, och enligt den pekar inte hotbilden åt något speciellt håll. Vi bedömer att hotet gäller hela landet, och inte heller någon speciell person, myndighet eller liknande. Det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om något omedelbart hot.
Om hotet hade varit riktat mot Gotland, skulle man ha fått särskild information om det. Därför gällde i går fortsatt normal beredskap på ön.
-  Det innebär en tjänsteman i beredskap 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. En del av uppdraget är omvärldsbevakning och det är klart vi följer utvecklingen, säger Christer Stoltz.

Förhöjd beredskap
Säkerhetspolisen höjde i går hotbilden mot Sverige från två till tre på en femgradig skala. Bedömningen av hotnivån när det gäller terrorism mot Sverige har därmed ändrats från låg till förhöjd. Säpo grundar sitt beslut på underlag från Nationellt centrum för terrorhotbedömning.
Swedavia och Transportstyrelsen kommenterar inte säkerhetsarbetet vid flygplatserna.
-  Det är inget i nuläget som påverkar passagerarna. Vi räknar inte med några förseningar, säger Transportstyrelsens informationsdirektör Anders Lundblad.

Så här ser Säpos hotnivåskalan ut:
1. Inget hot
2. Lågt hot
3. Förhöjt hot
4. Högt hot
5. Mycket högt hot
Källa: Säpo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om