Ingen kyld mat på ön

Matupproret har segrat. Det blir ingen kyld mat i Gotlands kommun.

Petterssons bageri. Johan Pettersson, måltidsbiträde, har börjat baka bröd då det serveras soppa. - Det var Carola Magnusson som lärde mig det, säger han.

Petterssons bageri. Johan Pettersson, måltidsbiträde, har börjat baka bröd då det serveras soppa. - Det var Carola Magnusson som lärde mig det, säger han.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-10-08 04:00

Politikerna gör en helomvändning och lovar i stället mer närlagad mat.
- Toppen! Det är det vi har kämpat för, säger Birgitta Melander, husmor på Södervärnsskolan.

Det var under budgetberedningen i går som öns ledande politiker tog beslutet att skrota idén om centralkök och så kallad cook and chill, det vill säga kyld mat.
I stället vill man satsa på en utbyggnad av antalet tillagningskök.

27 nya kök på ön
Man byter helt enkelt spår och väljer det andra alternativet i utredningen om kommunens måltidsverksamhet. Det som föreslår att 27 nya kök byggs runt om på ön.
- Riktigt så många blir det kanske inte. Troligen hamnar vi nånstans mittemellan de två förslagen, säger kommunalrådet Gustaf Hoffstedt (m).
Han betonar också att det bara är ett inriktningsbeslut som fattats. Att fler instanser ska säga sitt.
Men alla partier är överens och klart är att fler skol- och dagisbarn och fler gamla kommer att få äta nylagad mat i de kommunala matsalarna framöver.

Hotade säga upp sig
- Det låter helt perfekt, säger Jonas Persson, kock i Södervärnsskolans kök. Det var det bästa besked vi kunde få.
Hans kollega Birgitta Melander är lika översvallande glad.
- Det är ju det här vi kämpat för, säger hon.
I TV4-serien "Mat-akuten" har hela svenska folket kunnat följa hennes kamp för att få laga mat från grunden i stället för att behöva använda halvfabrikat. Där har hon också sagt: "Blir det kyld mat säger jag upp mig."
- Jobbar man i ett kök vill man laga mat från grunden. Bor man dessutom på Gotland vill man gynna det lokala och laga närproducerat och ekologiskt. Dagens besked innebär mycket för arbetsglädjen. Det känns jättebra, säger hon.
Birgitta Melanders starka engagemang för bra skolmat har uppmärksammats och hon har nyligen nominerats till Aftonbladets "Svenska hjältar".

Jubel i Garda
Föräldraföreningen i Garda skola som i början av veckan startade en namninsamling på nätet mot den kylda maten är också mycket nöjda med politikernas ändrade inställning.
- Underbart, är Karin Åströms kommentar.
Men samtidigt undrar hon hur förslaget kom till.
- Var brister det? Varför sitter tjänstemän och utarbetar ett förslag på något som ingen vill ha? undrar hon.
Nu kommer föräldraföreningen i Gardaskolan att rikta in sig på matens kvalitet. Ett eget tillagningskök var första målet, nu handlar det om råvarorna och maten.

23 miljoner dyrare
Beslutet att satsa på fler tillagningskök kommer att kosta pengar. Enligt matutredningen blir det 23 miljoner dyrare än förslaget med centralkök och kyld mat.
- Vi är medvetna om att det blir dyrare. Vi väljer helt enkelt att prioritera maten högre, säger Gustaf Hoffstedt.
Han säger att man tagit intryck av opinionen. Man har lyssnat på vad folk har sagt.
- Jag är själv villig att erkänna att vi var litet lomhörda i början, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!