Ingen lokal oro över lantmäteriutredningen
Lantmäteriverksamheten skall enligt ett färskt utredningsförslag utsättas för konkurrens.Genomförs förslaget kan flera hundra jobb vara i farozonen.
- Vi är inte orolga för utredningen, konstaterar Gert Lundquist, ordförande i ST-klubben.
Bakgrunden till utredningen, som gjorts av Jane Cederqvist på regeringens uppdrag, är konkurrenters missnöje med att statligt finansierade Lantmäteriet haft en dominerande ställning på marknaden.
I sitt remissvar är ST, som organiserar 60 procent av Lantmäteriets anställda, kritiskt till att utredaren överskattat den "fria" marknadens möjligheter och vilja att tillgodose kraven på service och tillgänglighet.
300 årsarbeten berörs om all verksamhet som anses snedvrida konkurrensen avvecklas, menar ST. Procentuellt skulle det innebära tre tjänster på Gotland.
Men vid Lantmäterimyndigheten på Gotland, med nio anställda varav sex ST-anslutna, finns ingen oro över den föreliggande utredningen och där en proposition i ärendet väntas i höst. Man menar att det främst handlar om tjänster i huvudorten Gävle.
- Vi är inte oroliga för utredningen inte, ingen kommer att få sluta av den anledningen. Jag har svårt att tänka mig att någon konsult skulle ha Gotland som bas för verksamheten och ta över aktuella jobb, konstaterar Gert Lundquist, ordförande i ST-klubben.
Det som skulle kunna vara aktuellt är grundkartor till planer eller industrimätningar åt företag. Men det handlar om en mindre del av den totala verksamheten.
Däremot kan det bli förbud mot att utföra vissa uppgifter men det drabbar inte oss som anställda men kan försena byggandet på Gotland i och med att det kan vara svårare att få grundkartor utförda vilket medför att det blir besvärligare att få igenom detaljplaner.
Kommunen har en egen mätningsavdelning som gör sådana jobb men som har fullt upp i dag. Det råder helt enkelt ingen arbetsbrist inom området.
Därför söker Lantmäteriet på ön just nu i stället en ny medarbetare, lantmäteriingenjör eller förrättningslantmätare som ersättare för en som slutat. Ett "mjukt" anställningsstopp råder visserligen vilket innebär att tjänster i första hand skall tillsättas internt. Det har dock inte lyckats i detta fall.
I utredningen föreslås också att Lantmäteriverket och de länsvisa myndigheterna slås samman till en myndighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!