Ingen mjölk på fredagar

Ingen mjölk på fredagar.Och inget mjukt bröd eller frukt till soppan.Det är besparingar som i går infördes i skolmaten över hela Gotland.- Barnens mat borde man inte få röra, tycker upprörda föräldrar och skolpersonal.

Rör inte barnens mjölk, tycker Fredrik Myrdahl med sonen Noa I förskolan Solstenen i Endre.

Rör inte barnens mjölk, tycker Fredrik Myrdahl med sonen Noa I förskolan Solstenen i Endre.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2008-09-02 04:00
I fredags skickades de nya riktlinjerna kring skolmaten ut till samtliga rektorer på öns skolor och förskolor. Från och med 1 september införs följande restriktioner:
Ingen mjölk på fredagar.
 Inget mjukt bröd till soppan. Och ingen frukt.
 Enbart morot och vitkål på salladsbordet samt det som står på matsedeln.

Mjölken behövs
Bakgrunden är en redan överskriden budget och kraftigt ökande matpriser.
- Jag har bett om förstärkning, vi behöver minst 500 000 kronor mer till råvaror. Men politikerna i au (barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott) sa nej och då måste vi skära i kostnaderna, förklarar Inger Göthberg, kostchef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Reaktionerna kom direkt i går morse. Både från personal och föräldrar, och från oppositionspolitiker.
- Barnen behöver mjölken. Vi har småbarn på vår förskola, de behöver mjölk varje dag, sa Elisabet Owen Bergmark på förskolan Solstenen i Endre.

Ett steg tillbaka
Fredrik Myrdahl, som håller på att skola in sin son Neo Plahn på samma förskola, blev riktigt upprörd när han fick höra om indragningarna.
- Jag förstår inte vad politikerna vill uppnå. Dra in på maten för barnen samtidigt som man låter miljoner rulla i andra sammanhang... Låt barnen få sin mat och sin mjölk så de kan växa upp till bra vuxna, säger han.
Även rektorer som GT talat med känner tveksamhet inför besparingar på skolmaten. Maten är så viktig, menar det, och man har i många skolor också satsat mycket på att lära barnen äta hälsosamt.
- Det här känns som ett steg tillbaka, säger Margareta Zetterström på Gråboskolan.
Inger Göthberg förklarar att de nu införda inskränkningarna att betrakta som ett arbetsmaterial.
- De gäller tills vi fått definitivt besked om tilläggsanslag beviljas eller ej, säger hon.
Det betyder åtminstone fram till 10 september då barn- och utbildningsnämnden sammanträder. Då ska frågan om mer pengar till skolmaten upp igen.

"Bra att man agerar"
Kanske har man då hittat något sätt att flytta de pengar som behövs från någon annan del av verksamheten. Totalt har man en budget på 1,2 miljarder kronor att röra sig med.
- Förvaltningen har fått ett uppdrag att se över det, säger nämndens ordförande Lena Celion (m).
Att gå till kommunstyrelsen och begära tilläggsanslag är gör man bara i yttersta nödfall, förklarar hon.
Men om dagens situation för skolmaten med rusande matpriser och en redan överskriden budget är att betrakta som sådant nödfall vill hon inte uttala sig om.
Hon tycker det är bra att kostchefen tagit sitt ansvar och infört besparingar för att komma till rätta med underskottet.
- Det är bra att man agerar och reagerar, säger hon.

Åtta miljoner i underskott
Besparingskraven inom skolans område gäller inte bara maten. Totalt är det ett underskott på åtta miljoner kronor som måste betas av.
Brittis Benzler (v) är oppositionspolitiker i barn- och utbildningsnämnden. Hon tog redan i går morse avstånd från matbesparingarna.
- Barn och unga behöver bra mat och mjölk varje dag, skriver hon i ett pressmeddelande där hon också beskriver besparingsbeslutet som "vansinnigt".
- De borgerliga får finansiera sina skattesänkningar på annat sätt. Spara inte på skolmaten, skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om