Ingen nationell hjälp med vårdpersonal till ön

Sjuktransporter och vårdbemanningen väntas bli Gotlands största utmaningar i sommar. Socialstyrelsen har i uppdrag att stötta ön, men hjälp med personal går inte att få.

Om pressen på sjukvården blir hård i sommar blir det svårt att få hjälp med personal från andra regioner.

Om pressen på sjukvården blir hård i sommar blir det svårt att få hjälp med personal från andra regioner.

Foto: David Skoog/Arkiv

Gotland2020-06-12 06:03

I samband med beskedet att reserestriktionerna tas bort fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att se över hur de kan stötta regioner som får många besökare, däribland Region Gotland. Vad Socialstyrelsen ska hjälpa till med kan sammanfattas i fyra punkter, berättar Pontus Rotter, biträdande operativ chef på myndigheten.

De ska stödja samordningen av hälso- och sjukvården i regionerna och stärka vårdens kapacitet. Till exempel i form av utrustning eller fältsjukhus, likt det som monterades i Älvsjö i Stockholm. Det handlar även om att stärka kapaciteten vad gäller transporter av patienter och slutligen att hjälpa till och förmedla relevanta lägesbilder till regionerna.

– Den här veckan håller vi på och inventerar hur allt ska genomföras. Mycket av det här arbetet har vi gjort under pandemin, i det här uppdraget betonas vikten av att det arbetet fortgår och förbättras under sommaren, säger Pontus Rotter.

Om vården blir hårt belastad i sommar har regiondirektör Peter Lindvall tidigare pekat ut att det som blir Gotlands största utmaningar är transporter och bemanning. Det sistnämnda kan dock inte Socialstyrelsen bistå med.

– Så som vi har tolkat uppdraget ingår inte bemanningsfrågan, eftersom vi inte har någon personal. Det finns ingen nationell samordning av personal, säger Pontus Rotter.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, samarbetar med Socialstyrelsen och regionerna i uppdraget. Även SKR bekräftar att det inte finns någon samordning av vårdpersonal på statlig nivå, utan att det hanteras av varje region och arbetsgivare för sig.

– Det finns etablerade samarbetsytor mellan regionerna, så det är möjligt att låna personal mellan varandra. Men det bygger på att medarbetarna frivilligt går med på att låta sig lånas ut, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.

Vid krisläge, i kombination med att bemanningen inte kan säkras till vården, går det att aktivera det så kallade krislägesavtalet, berättar Jeanette Hedborg. Avtalet underlättar bland annat för möjligheten att låna in och ut personal. För att aktivera avtalet ska alla andra alternativ vara uttömda.

– Utmaningen nu under pandemin är att alla regioner över hela landet är drabbade av krisen, om än i olika omfattning. Det gör att in- och utlåningsmöjligheterna är mer begränsade än i vanliga fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!