Ingen ökad städinsats på skolorna
Neddragningarna på städningen inom skolan är inget nytt. På Kyrkskolan i Roma har föräldrarna reagerat och kallat till föräldrarmöte. Vi har ringt miljö- och hälsovårdsnämnden för att den ska komma och se hur det ser ut på skolan. Ingen har kommit och hela tiden sägs det att inga pengar finns, säger Lena Malm, som har sina barn på skolan.Efter att barn- och utbildningsförvaltningen (buf) tillsammns med tekniska förvaltningen har gjort en översyn på städstandarden kommer städ-insatsen att minska.
När neddragningarna för ett par år sedan gjordes inom skolan medförde det att det blev mindre städning. Det städas nu bara var-annan dag och då på dagen, i stället för på kvällen.
Det har påpekats varje år att vi vill ha mer pengar till städningen, men det får vi inte, säger rektor Christer Söderström på Roma Kyrkskola.
Före år 2003 kommer det inte heller att bli någon ändring. I stället kommer städningen att dras ner inom vissa enheter och nya rutiner inom städningen att införas. Endast där det anses akut att ha mer städning kommer det att bli så. Vad akut läge innebär ska enligt Lars Danielsson, chef på buf, vara vad förnuftet säger. Vilka som avgör när det är ett akut läge är buf tillsammans med skolledningen.
Det är klart att det hela ska tas på allvar. Förhoppningsvis är det hela historia snart, säger Lars Danielsson.
<span class=MR>Färre städtimmar</span>
Lars Danielsson uppger att det finns en klar målkonflikt, där det måste ses till vad ekonomin klarar och vad som skulle behövas.
Tekniska förvaltningen är den som står för städtjänsterna på skolan.
Leif Andersson på tekniska förvaltningen säger att man inte kan hjälpa till genom att subventionera städhjälpen.
Vi måste ju också gå runt ekonomiskt, tillägger han.
Enligt Leif Andersson hjälper Tekniska Förvaltningen skolorna genom att råda om hur det kan städas under nedskärningar. Ett råd ska vara att satsa mer på allmänna lokaler och minska på till exempel fönsterputsningen. Han menar att det skulle kunna satsas mer på städningen om kommunen köpte fler städtjänster.
Nu har ju skolan ett antal färre städtimmar. Det är ungefär 15 heltidstjänster färre i år jämfört med föregående år.
Om man utgår ifrån att varje städtjänst är på 40 timmar i veckan innebär det att förlusten på 15 heltidstjänster sammanlagt blir 600 timmar mindre städhjälp.
<span class=MR>Föräldramöte har anordnats</span>
På Kyrkskolan har eleverna skola, fritis och lunchrast i samma lokal.
Det blir ju matrester på golvet, som lärarna sedan får städa upp. Att lärarna måste städa drabbar ju naturligtvis undervisningen, säger Lena Malm.
Christer Söderström håller med om att det tar tid från undervisningen när det måstes städas under lektionstid. Han har däremot inte hört något klagomål från lärarna.
Det är lätt att klaga. Men just nu är det en tid då det blir mycket smuts. Mot sommaren blir det bättre, säger han.
Lena Malm berättar att det på Kyrkskolan bara finns två toaletter för 80 barn. En av toaletterna går inte att låsa.
Det första mina barn gör när de kommer hem från skolan är att gå på toa, nämner hon.
<span class=MR>Outhärdlig situation</span>
Föräldrarna till barnen på Kyrkskolan tycker nu att situationen har blivit så outhärdlig att man har anordnat ett föräldrarmöte. Barnen ska till dess samla smuts från en dag då det har städats och från en dag när det inte har städats. All smuts ska samlas i påsar för att man ska kunna visa och se vilka skillnader som finns. Dessutom har föräldrarna bjudit in Astma- och allergiförbundettill föräldrarmötet. Elizabeth Olsson, ordförande för Astma- och allergiförbundet, tycker det är bra att de har blivit inbjudna.
Vi kan ju ge tips och råd. Vi kan också föra fram vad barnen ska tänka på och ha på sig innan de går till skolan.
Lena Malm menar att det kommande föräldrarmötet hjälper andra skolor på Gotland.
Vi gör skolbarnen på hela Gotland en tjänst eftersom det är de som är utsatta för alla neddragningar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!