Europas beroende av rysk gas har blivit uppenbar efter invasionen av Ukraina. Cirka en tredjedel av den naturgas som de europeiska länderna förbrukar kommer från Ryssland.
Sverige hör dock till de länder som inte är beroende av rysk gas. Endast två procent av energin kommer från naturgas och hälften av den kan komma från Ryssland, enligt nya uppgifter som Energimyndigheten lämnat till regeringen.
Destination Gotland har två färjor som drivs med flytande naturgas, LNG.
– Vi får våra leveranser från Gasum, och det är till största delen gas från Norge. Någon enstaka leverans kommer från kontinenten, och det är svårt att säga om gas från Ryssland ingår, säger Marcus Risberg.
Tidigare hämtades gasen från Klaipeda i Litauen och bunkringen skedde från tankfartyg till färjorna i Visby. Numera fylls gasen på i Nynäshamn, där det finns ett stort lager för LNG.
– Vi har stämt av läget med Gasum. På kort och medellång sikt ser vi inga problem med leveranserna, säger Marcus Risberg.
Något som dock kan påverka trafiken är priset på LNG. När råvarumarknaden öppnade på måndagen steg priset på naturgas med 22 procent.
Färjetransporterna är mycket viktiga för öns försörjning. Destination Gotland ingår i det krissamverkansråd som länsstyrelsen sammankallade förra veckan.
Om det blir brist på flytande naturgas kan färjorna drivas med lågsvavlig diesel. Sådant bränsle har dock inte Destination Gotland i något eget lager på Gotland.