Ingen särskild hälsokontroll av julborden
- Nej, det blir nog så att vi jobbar med information istället, säger byråinspektör Lennart Thorndahl på miljö- och hälsoskyddskontoret.
Erfarenheten av julborden från tidigare år är att restaurangerna sköter sig förhållandevis bra.
- Vi hittade väl något förra året som vi kunde anmärka på, säger Lennart Thorndahl. Och det kan komma att bli någon enstaka kontroll även i år. Men det blir inte som att vi gör ett projekt av det.
Istället fortsätter man satsa på att skicka ut informationsblad om hur man skall bete sig med maten som serveras.
- Skulle vi sen få indikation på att någon missköter maten på julborden, så kan vi lätt göra något åt det, säger Lennart Thorndahl. Men vår förhoppning är naturligtvis att alla skall sköta livsmedelshanteringen.
Lennart Thorndahl erfarenhet är att restaurangägarna blir allt bättre på att hantera maten.
- Allt fler skaffar sig kylplattor och följer reglerna om varmhållning, säger han. Och det finns väl ingen restaurangägare som vill riskera att deras gäster blir sjuka av maten på julborden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!