Ingen skattehöjning men stålbad att vänta
Medan den borgerliga majoriteten i budgetberedningen vill skära ner med 75 miljoner kronor nästa år så vill oppositionen (s+v+mp) spara genom att skära ner kostnaderna med 40 miljoner kronor och öka intäkterna med 35 genom att höja skatten med 50 öre till 32:75. Budgetförslaget är en krigsförklaring mot gotländsk vård och omsorg, anser oppositionsrådet Jan Lundgren (s).
Läget är allvarligt. De fem partierna i den borgerliga majoriteten har gått in i väggen. Vi i de tre oppositionspartierna tror inte bara på att skära ner. Vi vill också spara kostnader men även öka intäkterna med en skattehöjning på 50 öre. Det är också våldsamma nerskärningar inom vård och omsorg om man ska klara att minska underskottet med 50 miljoner kronor i år och det på ett halvår, säger Jan Lundgren.
<span class=MR>En massmediastorm</span>
Stoppaketet som har införts har redan lett till protester. Men den massmediastorm som är i dag är intet mot dem som blir om det här budgetförslaget går igenom. Vem vill flytta till en kommun med taskig vård och omsorg? undrade Jan Lundgren.
Det är svårt att se en budget i balans utan en skattehöjning. Det är ett väldigt svagt budgetförslag från majoriteten, anser vänsterns Brittis Benzler, som kommer att lägga ett alternativt budgetförslag från sitt parti när budgeten för nästa år skall upp i kommunstyrelsen nu på måndagen. Budgeten skall sedan tas av fullmäktige den 19 juni.
I går höll budgetberedningen presskonferens efter att först ha suttit i tre dagar i förra veckan och sedan i går förmiddag och manglat kostnader och intäkter för att se hur man skall klara att få rätsida på kommunens mycket dåliga ekonomi. Hans Klintbom inledde vid gårdagens presskonferens med att ta upp läget för i år.
<span class=MR>Ser positiva signaler</span>
2002 är tufft. Budgetförslaget från i höstas håller inte. Bland annat har sjukvården fortsatt att expandera. Men vi börjar se positiva signaler nu. Det gäller att få grepp på år 2002. Annars håller inte budgetförslaget för 2003, säger Hans Klintbom.
Men det krävs fler nerskärningar för att få årets budget i balans, något som den borgerliga majoriteten tror att man kan klara av. Men då måste nerskärningar med ytterligare 50 miljoner kronor klaras på ett halvår.
För nästa år föreslår alltså majoriteten nerskärningar på 75 miljoner kronor. Målet är då ett plusresultat på 19 miljoner kronor som bland annat skall täcka en del av underskottet på 74 miljoner kronor från år 2001.
Läget i dag är att kommunen har en urholkad ekonomi och där man ser som ett realistiskt mål att nå ett nollresultat i år och att gå med 19 miljoner kronor plus nästa år.
<span class=MR>200 får sparken</span>
Men det räcker inte att skära ner på kostnader och plocka bort hela verksamheter, något som man ju håller på med redan i år. Det krävs också att man sparkar anställda. Nästa år är det 200 som måste gå enligt budgetförslaget. Men man vill också minska sjukfrånvaron till 1996 års nivå (4,5 procent), halvera antalet oönskade deltider och minska vikarieintaget med 20 procent.
I dag finns 6 500 fast anställda och 1100 vikarier. Sedan skall rehabiliteringsinsatser för dem som har varit långtidssjukskrivna sättas in snabbare för att kunna vara i fullt arbete inom ett halvår. Vid senaste årsskiftet var det 375 anställda som hade behov av rehabilitering.
<span class=MR>Investeringar utan lån</span>
Vidare föreslås några mer långsiktiga mål. Ett är att man skall göra nyinvesteringar på 150 miljoner kronor per år, som skall betalas med egna pengar, alltså inte lånade. Därmed frångås nuvarande princip om att till 40 procent lånefinansiera investeringar.
Kommunens totala låneskuld är på 900 miljoner kronor och den skall man i en annan målsättning börja betala av. Ett tredje mål är att visa positiva resultat.
Men att betala av skulder och att inte lånefinansiera nyinvesteringar, det är mål som skall kunna uppnås under den kommande mandatperioden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!