Ingen större oro ? men varnar för ett skräckscenario
Någon större oro inför de många etableringar som är på gång i Visby känner inte företrädare för handlare och för öns näringsliv. Ett orosmoln är att det kanske byggs köpcentrum som blir för stora för Visby-handeln och att affärer börjar flytta från stadskärnan.
Under det närmaste året står det gotländska näringslivet, i synnerhet Visbys handel, inför stora förändringar. Näringslivs-kartan kommer att ritas om rejält. Flera köpcentrum står på agendan för några driftiga gotländska affärsmän. En hel del nyetableringar av fastlandsföretag väntar. Den sammanställning över de planer som finns, som GA publicerade för en vecka sedan, ger vid handen att det handlar om investeringar i storleksordningen 100 miljoner kronor.
Samtliga satsningar skulle om planerna förverkligas ske i Visby. Framförallt är det Skarphäll, norra Visby och ett område från rondellen Follingboväg mot Romavägen som berörs. Huvuddelen av etableringarna skulle alltså hamna utanför de centrala handelsområdena Visby innerstad och Östercentrum. Det största projektet väntas bli köpmannen Harry Carlssons satsning på ett köpcentrum, eller galleria, i Flextronics gamla lokaler.
Positiv
Vad säger då företrädare för handlarna i Visby om den förändring som näringslivet står inför? Ja, ordföranden för Visby-strövet, Lennart Fredriksson, är trots allt positiv till etableringarna som han inte betraktar som ett direkt hot mot handeln i stadskärnan.
? Generellt sett kan man säga att vi välkomnar konkurrensen. Det är bra för näringslivet och vi vill att det ska finnas utmaningar, så vi alla kan förbättra oss. För vår del inom Strövet vill vi dock inte att de köpcentrum som planeras blir för stora. Det får inte bli så kallade kluster, dit allting ska flytta. Om detta sker är det givetvis ett hot mot handeln i övriga centrala Visby.
? Om det däremot enbart skulle komma att handla om volymhandel så har vi inget emot detta. Vi har fackhandeln och shoppingen som våra starkaste kort i stadskärnan. Att det växer upp köpcentrum utanför stadskärnan kan ses som en naturlig utveckling. Men däremot måste det finnas någon form av rättvisa förutsättningar för alla aktörer på området, påpekar Lennart Fredriksson.
Tacksamma
Här lyfter han fram kommunens beslut att inte införa p-avgifter, som var på gång. Politikerna hade som bekant kommit en bit på väg när man tog så stort intryck av den kraftiga opinionen att beslutet stoppades. Troligen tas frågan upp igen, men först om kanske fem-sex år.
? Vi är oerhört tacksamma över det här beslutet. Om det blivit p-avgifter samtidigt som planerna på köpcentrum kommit så hade det blivit mycket tufft för hela Strövet-handeln. Som det nu blev kan vi se liter mer långsiktigt på utvecklingen av centrumhandeln.
Kungsholmen
Han anser dock att det kan finnas en stor risk om ett flertal köpcentrum och stormarknader byggs upp i Visby.
? Man kan ta i för mycket och förhäva sig. Risken kan finnas att vår geografiskt begränsade marknad inte räcker till helt enkelt. Om den situationen skulle uppstå så drabbas alla. Ingenting blir då riktigt bra. Man ska komma ihåg att vi är färre på Gotland än man är på Kungsholmen i Stockholm och här är det dessutom hårdare konkurrens.
? Vårt trumfkort är annars utan tvekan läget i Visby. Strövet-butikerna ligger inom en mycket begränsad yta där man kan nå alla butiker till fots. Just när det gäller läget så hoppas vi mycket på OBS-fastigheten. När stormarknaden flyttar gäller det att vi gör något mycket bra av den fastigheten. När man talar om A-lägen centralt i Visby så är OBS-huset ett av dem.
? Allt som är på gång gör att vi skärper till oss. Vi ska försöka vässa oss ännu mera med längre öppethållande och liknande åtgärder. Den här utmaningen är tuff men samtidigt stimulerande och ska förhoppningsvis leda till en positiv utveckling av Strövet-handeln.
När det gäller konkurrens och hot mot den traditionella handeln pekar han på Internet som det riktigt stora hotet. Via nätet kan man i dag köpa i stort sett allting och få det skickat hem till dörren. Ofta är priserna dessutom avsevärt mycket lägre än i den traditionella handeln.
? Här gäller det att vi tar vara på de lägen vi har i Visby och att vi kan få folk att vilja gå ut och shoppa istället för att sitta hemma och beställa varor, betonar Lennart Fredriksson.
Från Svenskt Näringslivs sida ställer man sig mycket positiva till de planer som finns. Nyetableringarna ligger ju helt i linje med Näringslivs satsning på att öka tillväxten på ön. Organisationens Gotlands-ansvarige är Anders Thomasson:
? Vår uppfattning är att det i grunden är positivt med nyetableringar. Enligt de planer som finns handlar det ju om 50-100 nya företag som skulle vara på väg hit. Det enda man kan fundera över är hur klokt det är med en rad nya företag inom branscher som redan är överretablerade. Men vi har inga invändningar heller mot detta. En av hörnstenarna för Svenskt Näringsliv är ju etableringsfriheten.
Satsning på kvalité
? När det gäller nyetableringar inom lågprishandeln behöver det inte heller innebära att alla måste satsa på att sälja lågprisprodukter. Det kan faktiskt vara så att just lågprisaffärerna skapar utrymme för de mindre butiker som vill satsa extra mycket på kvalité och personlig service. Det kan till och med vara ett sätt att möta den ökade lågpriskonkurrensen.
Anders Thomasson säger vidare att det ofta talas om etableringskontroller i sådana här sammanhang.
? Men någon sådan kontroll vill vi inte ha. Däremot kan givetvis kommunen gå in och bestämma var någonstans etableringar kan få ske. Man har ju sina olika planer att följa.
Gott hopp
? Man kan dock konstatera med hänvisning till GA:s artikel att det finns hopp för det gotländska näringslivet. Vi skulle kanske önska att tillväxten även skulle ske i ökad omfattning på andra delar av ön. Men inte heller där kan, eller ska, vi lägga oss i.
? Det är lätt hänt att det blir för stor koncentration till Visby. När det gäller stormarknader och köpcentrum är det ju inte heller aktuellt med någon annan etableringsort än Visby, vilket är förståeligt. Kundunderlaget är för litet på de andra orterna. Dessutom är det redan i dag tufft på tätorterna Slite och Hemse. Om man tar Hemse som exempel så finns det i dag tre livsmedelsbutiker där och frågan är om det inte är för många.
? Sammanfattningsvis kan man säga att det här är väldigt positiva signaler. Det är spännande att så pass många företag vill till ön och att det gotländska näringslivet sjuder av en sådan aktivitet med affärsmän som vågar satsa, konstaterar Anders Thomasson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!