500 000 kronor stod på spel. Samt äran att vinna utmärkelsen som Sveriges främsta uppfinnare i år. Kjäll Sönnergren hade samma chans som övriga 23 finalister att få del av prispengarna. Alla 24 var utvalda till vinnare i sina respektive hemlän, men bara tre fick komma upp på podiet som vinnare respektive andrapristagare.
Kjäll har redan vunnit
Redan i juli tog Kjäll Sönnergren emot ett diplom ur kommunstyrelseordföranden Eva Nypelius hand (se artikel).
Med den utmärkelsen följde en finalplats med chans till även ett nationellt pris, på som mest 300 000 kronor. Samt en garanterad stipendiecheck på 20 000 kronor.
När Skapa på tisdnagsförmiddagen meddelade pristagarna stod det klart att Kjäll Sönnergrens byggnadstekniska infästningssystem för väggmontering blivit utkonkurrerat av en uppfinning för att göra fordonsbränsle av rötgas och av två stycken medicinska uppfinningar, som vann juryns topp-tre bland många kvalificerade innovationer.
– Det var många kvalificerade finalbidrag, sa ordföranden i Skapa, Peter A. Jörgensen. i samband med prisutdelningen på Tekniska määssan i Stockholm.
- Jag tycker ändå att det var kul att bli nominerad, säger Kjäll Sönnergren efteråt till helagotland.se.
Placeringen inte allt
Sammanlagt var det över hundra nominerade till tävlingen, av vilka så småningom 24 utsågs till länsvinnare/finalister. Almi har varit den lokala partnern tillika bollplanket för den enskilde uppfinnaren, som bekräftat sitt deltagande i tävlingen genom att självmant söka stipendium.
Kjäll Sönnergren har nu sitt stipendium på 20 000 kronor. Roligt, tycker han. Men det är varken pengarna eller placeringen som är viktigast:
- Det är inte det som är huvudsaken med det här. Det viktigaste tycker jag är att bli utvald och att ha fått sin idé granskad av en grupp människor som bemödat sig om att gå igenom idén och funnit att den håller måttet och är rentav bra. Det är utmärkelse nog tycker jag!
Tidsbesparare
Det Kjäll Sönnergren har utvecklat är en byggnadsteknisk konstruktion som ska användas i samband med formgjutning vid husbyggen. Normalt när man gjuter stora väggkonstruktioner måste man bygga en form att gjuta i, som sedan tas bort när betongen stelnat. Det sista momentet slipper man med Sönnergrens anordning, som kan sitta kvar på plats efter gjutning. Den spar utrymme och den spar framför allt tid för andra hantverkare som inte behöver invänta demontering. Och Målaren kan måla utan att behöva spackla.
Men som innovationspristagare blev han alltså utkonkurrerad på nationell nivå.
Gas och vårdhjälpmedel
Skapastiftelsen tog beslutet att utse en vinnare, av 300 000 kronor, och två andrapristagare, som får 100 000 kronor vardera.
I topp hamnade en norrbottning, och andrapriset delades av en stockholmska och en trio östgötar.
Förstapriset: Per-Olof Karlsson, Jukkasjärvi, för en uppfinning som gör det möjligt att på ett energisnålt sätt förädla rötad gas och uppgradera den till fordonsgas.
Andra plats 1: Elisabeth Wikström Shemer, Stockholm, för ett portabelt instrument för att se förändringar i livmoderhalsen redan vid en rutinundersökning.
Andra plats 2: Trine Vikinge, Per Aspenberg och Pentti Tengvall, Linköping, för en uppfinning som gör det lättare att laga benbrott hos personer med benskörhet.