Ingen utökad stenbrytning
Miljö- och hälsoskyddsnämnden sa i går nej till utökad kalkstensbrytning vid Stucks i Bunge.- Svenska Mineral har inte påvisat att det kommer att påverka vattnet i Bästeträsk, säger ord-förande i Miljö- och hälso-skyddsnämnden Mats-Ola Rödén (FP).Länsstyrelsen har däremot sagt ja till brytningen, dock i ett begränsat område.
- Ett expertföretag, AkvaNovum, har på uppdrag av Samhällsbyggnadsförvaltningen, gjort en undersökning och de efterlyser, precis som miljö- och hälsoskyddsnämnden, en analys av vad alla planerade kalkbrott på norra Gotland gemensamt kommer att innebära för Bästeträsk i ett framtida perspektiv, säger Mats-Ola Rödén.
Nu bryts knappt 0,5 miljoner ton per år och Svenska Mineral vill utöka till 2,0 miljoner ton och detta medför i realiteten en ökning brytning och utskeppning av fyra gånger så mycket kalksten som i dag.
Osäkra faktorer
Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning är att det finns så många osäkerhetsfaktorer som inte är utredda och redovisade i det underlag som tillhandahållits. Tillsammans med vikten av att säkerställa skyddet av Bästeträsk som kommunal vattentäkt motiverar det att ansökan avstyrks med hänvisning till försiktighetsprincipen. Nämnden anser att verksamheten innebär en risk för påverkan på dricksvattenresursen Bästeträsk, genom minskad tillrinning och försämrad vattenkvalitet. Valet av plats bedöms också vara olämplig för utökning av täktverksamheten.
Länsstyrelsen på Gotland säger ja till bergtäkten och vattenverksamheten vid Stucks kalkbrott. Detta med krav på att täktområdet begränsas till området öster om littorinavallen, den marknivå som ligger 25 meter över havet. Med denna begränsning bevaras höga naturvärden samtidigt som risken för stora svårigheter med vattenhanteringen undviks.
Bristfälligt
Även länsstyrelsen anser att miljökonsekvensutredningen som Svenska Mineral har gjort är bristfällig och att företaget därmed inte kan visa om täkten påverkar Natura 2000 området Bästeträsk negativt.
Återfyllas med vatten
Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande att grundvattenutredningen är ofullständig både när det gäller områdets västliga delar samt vad som händer då den nu sökta täkten och kanske samtidigt Nordkalks täkt i närheten vid samma tillfälle ska återfyllas med vatten.
Besluten skickas nu till miljödomstolen som fattar beslut om eventuell kalkbrytning.
Kommunstyrelsen ska senast 27 september lämna sitt svar till miljödomstolen.
- De har sagt ja en gång men jag reserverade mig då och det kommer jag att göra nu också, säger Mats-Ola Rödén. Vi är tillsynsmyndighet för vattenkvalitet och tillgång och då måste man i första hand se till detta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!