Någon större betydelse för ungdomars drickande har inte försäljningen av öl och sprit som köpts utomlands, tror Maya Heckscher, chef för socialförvaltningens ungdomsenhet.
- Ungdomar skaffar mest alkohol som köpts på Systembolaget, säger hon.
Unga väljer bolaget
Tidigare, för kanske 15 år sedan, var det mycket hembränt som köptes av ungdomar. Det har i princip försvunnit.
- Ett tag var det en hel del alkohol från utlandet, men nu är det alltså mest öl, vin och sprit från Systembolaget. Det beror nog delvis på att ungdomar i dag har mer pengar. Och att alla vet någon de kan be att köpa ut. Det är ofta äldre kompisar eller syskon, säger Maya Heckscher.
Tullen är saknad
Men även att sälja utlandsköpt alkohol till den som är över 20 år är olagligt.
- Om vi hade vi haft kvar tullen på Gotland hade vi kunnat göra mycket mer. De var här i somras och behövde bara två timmar för att hitta en lastbil som kom med färjan fullastad med öl, vin och sprit. Vi har inte samma befogenheter att söka igenom bilar, vi måste ha en misstanke om brott, säger Roger Nyd.
Prioriterar annat
Polisen får väldigt få tips om någon som säljer alkohol som de köpt utomlands.
- Och spaning för att ta någon på bar gärning är oerhört resurskrävande. Därför prioriterar vi ofta annan brottslighet. Men det händer att vi får tips från tullen om någon som stoppats vid svenska gränsen, men där man inte kunnat styrka att det som köpts i Tyskland inte är för eget bruk. Då följer vi upp det när personen kommer hem till Gotland.
Annars är det oftast i samband med familjebråk eller annan brottslighet som polisen får veta att den stora tillgången på alkohol, som lett fram till bråket, beror på att någon granne säljer.
Okontrollerat
- Det är en okontrollerad försäljning, det är därför vi har Systembolagets monopol. I ett garage är det knappast någon som frågar om leg. Att människor köper sprit från utlandet är ingenting vi märker i vår försäljning, men den bidrar helt klart till att konsumtionen ökar, säger Markus Wahlgren, butikschef för Systembolaget i Visby.