I går kväll hölls det första av planerade fem så kallade dialogmöten om framtiden för den gotländska skolan. Barn- och utbildningsnämnden har i uppgift att spara 13 miljoner kronor nästa år, och sannolikt lika mycket under vart och ett av de efterföljande två åren.
Enligt det nu framtagna förslaget, är åtta skolor runt om på Gotland aktuella för nedläggning, helt eller delvis.
Går inte att skära mer
- Om vi inte gör konkreta förändringar nu måste vi fortsätta ta pengar någon annanstans, och det blir det osthyvelmetoden som vi redan använt oss av. Det går inte att skära hur mycket som helst på det sättet, resonerar Mats Hanell, grundskole-chef inom Region Gotland.
Högstadiet på Klinteskolan i Klintehamn hör till de nedläggningshotade, och enligt liggande förslag är det till Hemse som Klinteeleverna ska skickas.
Vann inget gehör
Ett förslag som inte alls vann något gehör i ett fullsatt Rondo, där alla stolar var upptagna och där människor stod längs sidorna får att få lyssna till och delta i diskussionen. Långt över 300 personer hade tagit sig till Rondo denna kväll, och många höjde sina röster över att behöva skicka sina barn till Hemse.
En spontant upprättad omröstning medelst handuppräckning gjorde också gällande att betydligt fler av de samlade i lokalen ville skicka sina barn till Visby än till Hemse.
Det resultatet stöddes av Martin Karlsson, själv lärare i Klintehamn, som hänvisade till en undersökning han själv gjort bland sina högstadieelever:
- 80 procent ville till stan, bara 8-9 procent till Roma eller Hemse. Jag tror inte på den här bygden om skolan läggs ned.
"Sälj Sankt Hansskolan"
Men samtidigt som Hemse ratades som alternativ, höjdes också många röster mot att skolorna i Visby inte synas på samma sätt.
- Sälj Sankt Hansskolan - med det läget borde det gå bra vilken dag som helst! uppmanade någon med viss sarkasm.
- Ingen vill till Hemse - men får alla verkligen plats i Visby? frågade sig andra.
Samtidigt försvarade också politikerna behovet av en ny organisation. Sedan det fria skolvalet infördes, rättigheten för föräldrar att placera sina barn i vilken skola man vill, är det fler som inte valt den skola som ligger närmast hemmet, konstaterade man.
- Jag trodde att det fria skolvalet skulle slå mot landsbygden, men jag trodde inte att det skulle slå så hårt, medger Brittis Benzler (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Och än är inte sista ordet sagt i skoldebatten. Redan i kväll hålls nästa dialogmöte, i just Hemse, och i nästa vecka genomförs möten i Lärbro, Roma och Visby.