Ingenjörsbrist försenar regionens byggprojekt

Bristen på ingenjörer drabbar Region Gotland och planerade projekt drar ut på tiden. ”Särskilt inom VA har vi den problematiken att projekt försenas på grund av personalbrist”, säger Lena Köhn, personalchef vid Teknikförvaltningen.

Brist. Lena Köhn, personalansvarig vid Teknikförvaltningen söker fler ingenjörer.

Brist. Lena Köhn, personalansvarig vid Teknikförvaltningen söker fler ingenjörer.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2017-06-08 05:15

Det är främst inom bygg, el, VA och VVS som vakanserna finns.

– Vi har många anställda ingenjörer, men när vi behöver rekrytera erfarna ingenjörer med den kompetens vi efterfrågar är det svårare, säger Lena Köhn.

Rekryteringsproblemen tror Lena Köhn beror på högkonjunkturen och att privata företag kan konkurrera med högre löner.

– Regionen som arbetsgivare har svårare att rekrytera när det är högkonjunktur, då vi i huvudsak gör det från den lokala arbetsmarknaden, säger hon.

I dagsläget har regionen sju vakanser för ingenjörstjänster. Att locka hit ingenjörer från fastlandet är svårt, då löneläget skiljer sig rejält mellan arbetsmarknaden på fastlandet och Region Gotland.

– Vi har haft ett sämre löneläge. Nu har vi satsat på att höja lönerna, men det kan vara svårt att matcha mot lönebilder på fastlandet, säger Lena Köhn.

Niclas Callenmark är fackligt ombud för Sveriges Ingenjörer på Region Gotland och bekräftar bilden.

– Vi har haft en låg löneökning de senaste åren på 1 procent, då drar folk till andra arbetsgivare som ligger högre. Det är svårt att rekrytera från fastlandet när vi ligger lågt vad gäller lönerna. Framför allt i Stockholm ligger det på helt andra nivåer, där kan en ingenjör tjäna 50 000 kronor mot runt 35 000 kronor här. Det är också svårt för ingenjörer med familj att flytta hit, då det är brist även på andra yrken här och en partner får svårt att hitta jobb, säger han.

Vad får det för konsekvenser?

– Då får vi köpa upp tjänsterna med konsulter, det gör att vi inte får kompetensen i huset över tid. Projekt blir försenade och tar längre tid att genomföra. Nu har regionen avsatt pengar för en löneökning och vi får försöka vara en attraktiv arbetsgivare, säger Niclas Callenmark.

Arbetsmarknadsutredaren Olle Dahlberg på Svenska Ingenjörer menar dock att bilden är mer komplicerad.

– Just nu är det högkonjunktur och då är arbetsgivarna snabba med att ropa högt efter ingenjörer. Det man tenderar att glömma bort, är att det tar tre till fem år att få ut nyexaminerade ingenjörer. Vill man lösa rekryteringsbehovet behöver man se ett större utbud av teknisk kompetens och anställa även gymnasieingenjörer och de med teknisk utbildning - inte bara efterfråga civilingenjörer, säger Olle Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!